Meetic

Chloé De Bie: Vlaamse vrouwen leren een online match liefst eerst een paar weken kennen voor ze “IRL” afspreken

2. Feb 2022

Chloé De Bie: Vlaamse vrouwen leren een online match liefst eerst een paar weken kennen voor ze “IRL” afspreken

  • 2 op de 5 singles en datende Vlamingen (37%) zijn selectiever geworden in wie ze beschouwen als potentiële partner;
  • voor een meerderheid (60%) is fysieke aantrekkingskracht even belangrijk gebleven als voor de start van de pandemie;
  • 38% van de online daters willen hun match eerst online beter leren kennen (meer dan 2 weken) voor ze ermee afspreken
  • vrouwen geven dubbel zo vaak aan dat ze de persoon liever meer dan 2 weken online leren kennen voor die eerste date (M: 23%, V: 53%)

24 januari 2022 – Wanneer we online daten, zien we een groot verschil tussen mannen, die sneller in het echt willen afspreken, en vrouwen, die in een meerderheid van de gevallen hun match eerst minstens 2 weken lang online willen leren kennen. Dit blijkt uit onderzoek van online datingapp Meetic i.s.m. iVox*. Relatietherapeute, klinisch seksuologe, psychologe en Meetic-experte Chloé De Bie licht de cijfers toe én geeft advies. 

Kieskeurig? 

Hoewel de meerderheid (60%) fysieke aantrekkingskracht nog steeds belangrijk vindt, zijn er nog andere aspecten waarom we een bepaalde partner kiezen. Chloé De Bie raadt aan om niet te kieskeurig te zijn.

“De gouden regel hierbij blijft om maximaal vijf aspecten te kiezen die voor jou essentieel zijn. Laat alle andere dingen los. We trachten tijdens een paar korte interacties al te beoordelen of de andere ‘een goede match’ is. Dit is heel jammer want we weten dat de meeste liefdesverhalen niet ontstaan vanuit een coup-de-foudre, maar eerder vanuit een langzamer proces. Een initiële klik en aantrekking is essentieel, maar verliefdheid ontstaat na meerdere positieve verbindingen en wanneer men elkaar alsmaar beter leert kennen.” Dit blijkt uit eerder onderzoek gepubliceerd op Sage Journals / juli 2021

Let’s meet in real life! 

Vlamingen die online daten geven in 1 op de 5 gevallen (20%) aan dat ze een online date liefst zo snel mogelijk (idealiter binnen de week) willen ontmoeten. Maar bijna de helft (4 op de 10) van de Vlamingen wilt de persoon echter eerst online wat beter leren kennen (meer dan 2 weken). Mannen geven dan weer drie keer zo vaak dan vrouwen aan dat ze zo snel mogelijk afspreken met iemand die ze online leren kennen (M: 30%, V: 9%).

“Dit heeft mogelijks te maken met het feit dat vrouwen in de huidige maatschappij voorzichtiger zijn geworden wat betreft het afspreken met ‘onbekenden’. Wanneer een man te snel vraagt om af te spreken vermoedt men al snel dat hij enkel uit is op seks. Een andere reden is omdat men eerst wil aftasten of het wel de moeite waard is. Tijd is immers kostbaar. Dit is evenwel een illusie: het zal je net tijd besparen wanneer je binnen de twee weken afspreekt en sneller kan aanvoelen of er een eerste klik is. Uit bovenstaande cijfers blijkt dat mannen dit aspect iets beter onder de knie hebben.” – Chloé De Bie

De Meetic-experte raadt om deze redenen ten stelligste aan om binnen de twee weken af te spreken. “De meest voor de hand liggende reden heeft te maken met onze rijke fantasie. Hoe langer we wachten om iemand ‘in real life’ te ontmoeten hoe meer onze hersenen een eigen beeld creëren van de andere persoon: hoe die ruikt, hoe die beweegt,… Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat mensen geneigd zijn om zichzelf online te upgraden, waardoor je bijna onmogelijk kan inschatten of je je ook aangetrokken zal voelen in real life. Een andere reden om niet te lang te wachten is omdat onze communicatie online anders is dan offline. Wanneer we online praten, communiceren we asynchroon. Dit betekent dat we elk de tijd hebben om onze woorden zorgvuldig te kiezen, te selecteren, te wissen en indien nodig te herschrijven. Face-to-face communicatie dwingt je om ‘direct’ (synchroon) te antwoorden. Goede communicatie is één van de bouwstenen van een kwaliteitsvolle en langdurige relatie.”

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Meetic tussen 14 en 20 oktober 2021 bij 1000 Vlamingen representatief op provincie, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.