Meetic

3 op 5 Vlamingen treft nog last-minute voorbereidingen voor de eerste date

25. Jan 2023

De uren voor een eerste date kunnen zenuwslopend zijn: je outfit kiezen, je favoriete shirt strijken, je haar krullen en ‘oh ja’ je zou ook nog je benen scheren. En bovendien ben je zenuwachtig voor die eerste ontmoeting. Op de avond van je date heb je dus best veel aan je hoofd. Het is dan fijn om goed voorbereid te zijn. Uit onderzoek van dating platform Meetic* blijkt dan ook dat de single Vlaming zich graag voorbereid op een eerste ontmoeting, want 3 op 5 treft nog enkele voorbereidingen nét voor die eerste date, en Meetic zocht uit welke dit zijn. En welke je best niet kan doen.

Het hoogseizoen van online daten draait op volle toeren. Als single ben je vlot in de weer om een geweldige match te vinden en plots klikt het met iemand. Leuk! Maar vooral spannend om iemand in real life te ontmoeten. Je bent misschien wat nerveus, want wat als die klik er in real life niet is? Wat als je een black-out krijgt en zonder gespreksstof valt? Allemaal zaken waarvan je lichte stress kan krijgen. Om de zenuwen te bedaren, scrol je misschien weleens op voorhand door zijn/haar social media kanalen zodat je zeker iets hebt om over te praten. Of misschien draai je gewoon die volumeknop open en dans je je zenuwen weg. Maar welke voorbereidingen treft de Vlaming nu eigenlijk echt nog nét voor ze vertrekken naar hun eerste date.

Extra research naar leuke gespreksonderwerpen
Niet genoeg gespreksstof hebben tijdens een date, is een angst van meer dan de helft van de Vlamingen. Dit staat bovenaan op nummer 1 in de lijst van onzekerheden tijdens het daten. Het vallen van stiltes is vaak de grote boosdoener. Maar onze singles bereiden zich hier wel goed op voor. Zo geeft een kwart aan, dat voor ze binnenstappen in het restaurant, ze een lijstje hebben gemaakt in hun hoofd met onderwerpen om over te praten. Sommige singles raadplegen zelfs het internet voor leuke gespreksonderwerpen of schuimen de social media kanalen van hun match af (35%). Vooral vrouwen (44%) kijken ter voorbereiding van de date naar de social media kanalen tegenover mannen (26%). Die angst voor stiltes is dan van de baan, want je date is een even grote fan van het bingewatchen van natuurdocumentaires.

Singles willen er piekfijn uitzien
Snel nog je haren krullen, je schoenen poetsen of je benen scheren voor je vertrekt. Dit zijn enkele voorbereidingen die onze singles treffen. Het onderzoek van Meetic toont aan dat Vlamingen er piekfijn willen uitzien voor ze het huis verlaten. Vooral vrouwen vinden dit belangrijk. Het is trouwens niet verrassend dat de Vlaming er onberispelijk wil uitzien, want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 44% van de Vlamingen zich onzeker voelt over zijn/haar uiterlijk tijdens een date.

Date locatie bekijken
Een andere voorbereiding die singles treffen nét voor ze op date gaan, is het grondig bekijken van de locatie. Meer dan een kwart van de datende Vlamingen zoekt de locatie van de date op voorhand op, omdat ze willen weten of er nog andere leuke plekken in de buurt zijn om iets te doen. Je weet maar nooit of het restaurant of de bar tegenvalt, of als de avond wat langer duurt dan gepland en je wil ergens anders naartoe. Zo heb je altijd een back-up plan klaar en kan je je helemaal focussen op je leuke date.

Glaasje om de zenuwen te bedaren?
Sommige singles zijn enorm zenuwachtig nét voor de date en drinken misschien een beetje moed in om zich meer zelfzeker te voelen. Pas hier wel mee op, want dit is een voorbereiding waar de Vlaming verdeeld over is. De helft van de Vlamingen geeft namelijk aan dat aangeschoten zijn op een date een no-go is. Vrouwen hebben hier voornamelijk problemen mee, want 43% van hen vindt het vervelend dat hun date meer dan één of twee glazen drinkt. 36% van de singles drinkt zelfs helemaal geen alcohol tijdens een date, want zo kunnen ze hun match leren kennen zoals die echt is, zenuwen en al.Een eerste date hebben is altijd een spannend moment. Om je zenuwen te bedaren, zijn voorbereidingen heel fijn: een nieuwe outfit kopen, het huis volledig schoonmaken of zelfs gewoon al pepermuntjes meenemen. Maar vergeet vooral niet jezelf te zijn, want volgens het onderzoek van Meetic geeft 45% van de Vlamingen aan dat de klik nog steeds het belangrijkste is. Dus heb je op een bepaald moment geen gespreksstof, geen zorgen, het gesprek komt wel los en wie weet ontstaat er wel een nieuw liefdesverhaal.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Coopr tussen 1 en 9 september 2022 bij 1000 Vlamingen representatief op  geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlamingen bedraagt 3,02%.

Contact Presse
Robin Houben
robin@coopr.be
Michelle Serdons
michelle@coopr.be
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.