Meetic

Bijna de helft van de Vlaamse singles (44%) is bewust single

2. Dec 2021
  • 39% van de Vlaamse singles heeft sinds de coronacrisis meer zelfvertrouwen gekregen in zijn/haar/hun romantische relaties;
  • selflove is key: 9 op de 10 Vlamingen geeft aan een fijnere partner te zijn wanneer ze meer zelfvertrouwen hebben maar ook bijna de helft van de Vlamingen heeft juist een partner nodig om zich beter over zichzelf te voelen;
  • 1 op 2 Vlamingen vindt singles vaak ‘zelfstandig’, maar soms ook ‘kieskeurig’ en ‘kritisch’;
  • 44% van de singles geeft aan dat vrijgezel zijn een bewuste keuze is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 november 2021 – Vrijgezellendag of “Singles’ Day” is al jaren een geliefde feestdag bij Chinese jongeren die er trots op zijn om single te zijn en dat willen vieren. Ook bij ons in België wint de feestdag aan populariteit. Vrijgezellendag vindt morgen, op 11 november (11/11), plaats omdat het nummer ‘1’ symbool staat voor alleen zijn. Laat dat nu juist hetgeen zijn waar  bijna de helft (44%) van de Vlaamse singles bewust voor kiest: single zijn. Dat blijkt namelijk uit onderzoek van online datingapp Meetic i.s.m. iVOX*.

Zelfliefde en daten

Maar liefst 9 op de 10 Vlamingen geeft aan een fijnere partner te zijn wanneer ze zich beter in hun vel voelen. Anderzijds en frappant geeft 48% ook aan dat ze een partner juist nodig hebben om zich goed te voelen over zichzelf.

Gelukkig brengt de coronacrisis niet enkel slecht nieuws met zich mee want bijna 1 op de 2 Vlamingen is namelijk zekerder van zichzelf geworden en hierdoor heeft ook 39% meer zelfvertrouwen gekregen in zijn/haar/hun romantische relaties. Het is dus geen grote verrassing wanneer ook blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen (59%) zeggen te weten wat ze waard zijn waardoor hun verwachtingen vrij hoog liggen wanneer het aankomt op het zoeken van een geschikte partner.

Singles zijn zelfstandig en vrij, maar vaak ook “kieskeurig”

Vlamingen vinden singles over het algemeen zelfstandig en vrij, maar ongeveer een derde zegt ook dat singles van hun leeftijd wel eens kieskeurig en zelfs kritisch kunnen zijn. Wanneer we een onderscheid maken tussen mannen en vrouwen valt het meteen op dat een single vrouw (55%) veel vaker zelfstandig wordt genoemd in vergelijking met een single man (36%).

Oudere respondenten noemen het single leven verder vaker eenzaam terwijl singles bij jongeren onbezorgd en feestbeesten worden genoemd. Dit is ook exact wat films en series ons steevast willen doen geloven.

 

Bewust keuze

44% van de bevraagde Vlaamse singles geeft aan dat alleen zijn een bewuste keuze is. Dit cijfer ligt nog hoger bij de 35-plusser, waar single zijn een weloverwogen keuze is bij bijna 1 op de 2.

Relatietherapeute, klinisch seksuologe, psychologe en Meetic-experte Chloé De Bie vertelt: “Dat 44 procent van de singles aangeeft dat het een bewuste keuze is, kan aan vele aspecten liggen. Soms is het een bewuste keuze om zich niet te verbinden zolang ze niet die éne juiste partner gevonden hebben. Men is liever gelukkig single dan ongelukkig samen. Andere singles komen misschien net uit een relatie en hebben het nodig om hun hart eerst te laten helen. Nog andere singles willen hun focus even inzetten op het werk en voelen dat de vrijheid van single zijn hier wel kan bij helpen. Ik lees vooral dat het voor 56% geen bewuste keuze is.”

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Meetic tussen 14 en 20 oktober bij 1000 Vlamingen representatief op provincie, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.