Meetic

International Women’s Day: 1 op de 2 Vlamingen (53%) associeert sterke vrouwen vooral met eerlijkheid

7. Mar 2022

28 februari 2022 – Op 8 maart vieren we wereldwijd ‘International Women’s Day’ waar de focus dit jaar ligt op sterke vrouwen in leiderschapsposities. Online datingapp Meetic vroeg het zich meteen af: ‘wat als vrouwen het volledig voor het zeggen zouden hebben?’ en ‘is de manier waarop we een regering kiezen niet hetzelfde als daten?’. In samenwerking met iVox* ging Meetic op onderzoek om na te gaan welke eigenschappen we aantrekkelijker vinden dan anderen in een sterke partner of zelfs regering. Zo blijkt dat Vlamingen sterke vrouwen associëren met de eigenschappen eerlijkheid (53%) en zelfvertrouwen (45%). Viroloog Erika Vlieghe wordt -niet geheel toevallig- door 1 op 2 Vlamingen gekozen om te zetelen in onze regering.

Tijdens International Women’s Day wordt er op de hele wereld aandacht gevraagd voor de sociale, economische, politieke en culturele verwezenlijkingen van de vrouw in onze samenleving. Het thema dit jaar is ‘Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world’ waar de focus specifiek ligt op gendergelijkheid maar ook het steunen van de vrouw op elk niveau van besluitvormingsorganen.

Who runs the world? Wat als vrouwen het volledig voor het zeggen zouden hebben in onze regering

Stel je voor dat er alleen maar vrouwen zouden zetelen in onze regering, voor wie kiest de Vlaming dan? Bijna de helft van de Vlaamse bevolking zou stemmen op viroloog Erika Vlieghe (44%) als boegbeeld van onze regering. Verder gaat de voorkeur ook uit naar female powerhouses zoals ex-nieuwsanker Birgit Van Mol (34%) en seksuoloog Lotte Vanwezemael (32%). Opmerkelijk is dat vooral jongeren onder de 34 jaar eerder voor de populaire seksuoloog stemmen (34%) wanneer ouderen over de 55 jaar net iets sneller voor Erika Vlieghe (60%) kiezen.

Welke kwaliteiten zijn belangrijk voor de Vlaming wanneer we het hebben over sterke vrouwen?

Leidersfiguren kiezen is een beetje zoals daten. Bij een potentiële partner kijken we naar eigenschappen die we aantrekkelijk vinden en succes op een goede match kunnen verhogen. Wanneer we een leidersfiguur kiezen om onze stem te vertegenwoordigen doen we net hetzelfde. Uit het onderzoek blijkt dat de Vlaming sterke (en aantrekkelijke) vrouwen voornamelijk associeert met eigenschappen zoals eerlijkheid (ruim 1 op de 2 Vlamingen vindt dit de belangrijkste kwaliteit), zelfvertrouwen (45%) en zelfstandigheid (34%). De vrouwelijke Vlaming vindt zelfstandigheid namelijk nog net iets belangrijker (bijna de helft van de vrouwen (40%) ten opzichte van 29% mannen). Frappant is ook dat kwetsbaarheid drie keer meer wordt gekozen door vrouwen dan mannen als goede eigenschap van een krachtige vrouw.

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Meetic tussen 31 januari en 7 februari 2022 bij 1000 Vlamingen representatief op provincie, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

Contact Presse Robin Houben Coopr
robin@coopr.be
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.