Lexa

41 procent van de vrouwen vraagt een man weleens uit

14. apr. 2016

Mannen (80%) voelen zich op hun gemak wanneer vrouwen de rekening betalen.

Amsterdam, 8 maart 2016 – 41 procent van de Nederlandse vrouwen heeft weleens een man uitgevraagd op date. Tegelijkertijd waarderen de meeste vrouwen het nog wel wanneer de man betaalt tijdens een eerste date, zo blijkt uit onderzoek* van datingservice Lexa.nl. Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van internationale vrouwendag. Uit het onderzoek blijkt dat, in vergelijking met andere landen, Nederlandse vrouwen zich het meest gelijkwaardig voelen aan mannen. Gemiddeld geven vrouwen in Europa het gevoel van gelijkwaardigheid aan mannen een krappe voldoende (6,1). Seks blijft een gevoelig onderwerp voor de meeste vrouwen. Slechts 22 procent van de Nederlandse vrouwen durft als eerste te beginnen over seks.

Vrouwen betalen liever niet mee

Vier op de tien vrouwen heeft een man weleens uitgevraagd op een date, terwijl zes op de tien mannen zegt weleens uitgevraagd te zijn door een vrouw. Mogelijk durven vrouwen dus niet toe te geven dat zij weleens een man uitvragen. Terwijl uit de cijfers van Lexa.nl wel blijkt dat vrouwen die mannen mee uitvragen algemeen geaccepteerd is. Vrouwen tussen de 25 en 34 jaar zijn hierin het zelfverzekerdst.

Zo’n 30 procent van de vrouwen vindt het bovendien niet vreemd om de rekening te betalen tijdens een eerste date en slechts een klein deel vindt dat mannen de rekening moet betalen. Evenwel waardeert het merendeel van de vrouwen het wanneer de man de rekening betaalt maar van te voren voor stelt om (mee) te betalen.

Zo’n 80 procent van de Nederlandse mannen voelt zich op zijn gemak wanneer vrouwen voorstellen om de rekening betalen.

“De tijd dat enkel de man het initiatief zou moeten nemen, is natuurlijk allang voorbij. Het gaat erom dat je zelf het lef en vertrouwen hebt om de eerste stap te maken bij iemand die je interessant vindt. Deze tactiek is niet alleen succesvol, maar voor veel singles ook een zeer aantrekkelijk”, zegt Emiel Spies van datingservice Lexa.nl.

Praten over seks voor vrouwen nog een beetje taboe

Wanneer het aankomt op praten over seks zijn vrouwen over het algemeen afwachtend. Hoewel mannen het geen probleem vinden wanneer vrouwen over seks beginnen, durven maar weinig vrouwen dit onderwerp als eerste aan te snijden. Ten opzichte van andere landen zijn Nederlandse vrouwen hierin het meest terughoudend.

Voor singles is romantiek dan ook nog steeds een belangrijk onderdeel van daten. Volgens 17 procent van de vrouwen zijn mannen wel minder romantisch dan vroeger terwijl een kwart van de mannen vindt dat vrouwen minder romantisch zijn.

 Vrouwen in Nederland voelen zich nog lang niet gelijkwaardig
De Nederlandse vrouw voelt zich nog niet helemaal gelijkwaardig aan de man. Op de vraag welk cijfer zij de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw zouden geven, geven zij een score van een krappe voldoende (6,3). Mannen staan hier positiever tegenover, geven zij een score van een 7,1. Ten opzichte van andere landen scoort Nederland met 6,7 (man en vrouw) hoger dan alle andere landen.

Er is nog wel hoop, want de jongste generatie Nederlandse vrouwen geeft de hoogste score wat betreft gelijkwaardigheid tussen man en vrouw (6,8).

Over het onderzoek
*Love Geist is een jaarlijkse Europese onderzoek over singles en dating. Het onderzoek is, in opdracht van Lexa.nl, uitgevoerd door TNS en liep van 10 november tot 2 december 2015. In totaal hebben 9,251 respondenten tussen de 18 en 65 jaar uit 7 Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken, Italië en Spanje) meegedaan aan dit onderzoek. 1000 singles werden in Nederland geïnterviewd.  Het begrip single werd voor dit onderzoek als volgt gedefinieerd: mensen zonder een vaste relatie, ongeacht hun burgerlijke staat. Tijdens de analyse is de data zorgvuldig gemeten om de samenstelling van het aantal singles per land, leeftijd en geslacht vast te stellen. Bij de berekening van statistieken op Europees niveau, zijn de grootte en samenstelling van de bevolking per land meegenomen.

Over Lexa Lexa is opgericht in 2002, is een marktleider op het gebied van online daten in Nederland, biedt een breed scala aan functies en service. Via de Lexa App , Live -en audio functies en Lexa IRL events, via Lexa hebben singles alle verschillende mogelijkheden om singles te ontmoeten die klaar zijn voor een écht liefdesverhaal. Door technologische innovatie, efficientie, support (tijdens LiveCoaching sessies) en Customer Care service te combineren, Lexa biedt altijd nieuwe services die zijn ontworpen om mensen te helpen om de vonk over te laten slaan.

Lexa is onderdeel van Meetic, dat onderdeel uitmaakt van Match Group, een toonaangevende leverancier van digitale technologieën die zijn ontworpen om mensen te helpen betekenisvolle verbindingen te maken. Kijk voor meer informatie op www.lexa.nl.
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.