Lexa

Liefde belangrijker door pandemie

23. aug. 2021

Amsterdam, 19 augustus 2021 – Na ruim een jaar “social-distancing” en een toch niet zo veelbelovende “summer of love”, wordt de impact van de pandemie op het dateleven van singles duidelijk. Een grote meerderheid van de singles vond het niet makkelijk alleen te zijn tijdens de lockdowns. Uit onderzoek van datingservice Lexa* blijkt dat voor 35% van de singles de zoektocht naar liefde daarom nog belangrijker geworden is.

1 op de 2 singles heeft focus gelegd op eigen geluk
Tijdens de pandemie stond ons sociale leven op een laag pitje. We waren meer alleen, wat voor veel singles zorgde voor een moeilijke periode. Zo gaf 67% van de Nederlandse singles tussen de 18 en 49 jaar aan het niet makkelijk te hebben gehad tijdens de lockdowns. De onderbreking van de sleur van het dagelijks leven maakte duidelijk wat of wie er nog mist in ons leven. De pandemie heeft er dan ook voor gezorgd dat ruim 1 op de 2 singles zich meer is gaan focussen op hun eigen geluk. Zo leidde de vraag “Waar word ik gelukkig van?”, tot een groter verlangen naar de liefde onder 35% van de singles dan voor de pandemie.

Date-spanningen
Hoewel we de liefde willen vinden, is deze zoektocht tegelijkertijd spannend na een lange tijd alleen zijn, zonder sociale prikkels. Zo raakt 47% van de singles gestrest van het idee om weer te gaan daten. Daarnaast zorgde de pandemie ervoor dat de singles beter weten waar hun behoeften liggen voor een relatie. Ruim een derde van de singles is dan ook kritischer geworden over met wie ze afspreken sinds de pandemie (38,9%). We zijn dus meer op zoek naar liefde dan ooit, maar wel selectiever, wat leidt tot een kleinere poule kandidaten. Kortom: de eerste date is een stuk belangrijker geworden.

De zoektocht naar ware liefde
Die kritischere behoeftes leiden ook tot onzekerheden. 58% van de singles is weleens bang nooit iemand te kunnen vinden. Toch is bijna de helft van de singles ervan overtuigd dat de liefde van hun leven ergens rondloopt. Ook is er vertrouwen in het bestaan van “de ware liefde”. Het is alleen specifiek de zoektocht naar deze ware liefde die de singles onzekerder maakt sinds de pandemie. Zo vrezen veel singles nog heel veel te moeten daten voordat ze eindelijk “diegene” tegenkomen (44%).

Het is in ieder geval een positieve ontwikkeling dat er langzaamaan weer wat meer mag en kan, zo ook daten. Driekwart van de Nederlandse singles vindt het enkel online daten namelijk niet bij zichzelf passen. Maar, 4 op de 10 singles gaf wel aan dat ze mensen online beter leerden kennen doordat ze juist niet direct fysiek kunnen afspreken. Door de tijd te nemen om iemand eerst op afstand (online) te leren kennen, was de eerste fysieke date vaak succesvoller bij ruim de helft van de singles (56%). Al met al, biedt de mogelijkheid van een fysieke date weer kansen. Of daar nou 1 of 100 dates voor nodig zijn.

Lexa ondersteunt haar singles ook na de online ontmoeting. Aankomende zaterdag reist er een Lexa Love Bench door Amsterdam, waar singles op hun eigen tempo kunnen daten.

*Representatief onderzoek in Augustus 2021 in opdracht van Lexa, uitgevoerd door extern onderzoeksbureau PanelWizard onder 1.040 Nederlandse singles tussen de 18 en 49 jaar die open staan om te gaan daten.

Over Lexa Lexa.nl, opgericht in 2002, is erkend als de datingservice die de beste service biedt (TNS, 2018) en tevens marktleider binnen de Nederlandse datingbranche. Dankzij Lexa kent 1 op de 5 mensen een Lexa koppel  324.000 singles de liefde (Dynata, juli 2021) en biedt members de beste en meeste functionaliteiten om singles te ontmoeten, van geavanceerd zoeken met de uitgebreide Lexa App tot het ontmoeten van singles op één van de Lexa Events. Lexa.nl is onderdeel van Meetic Group, een internetbedrijf van IAC/InterActiveCorp dat internationaal beursgenoteerd is (Nasdaq: IACI). Kijk voor meer informatie op www.lexa.nl.
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.