Lexa

Nederlanders spenderen in 2015 768 miljoen aan dating – Het meeste geld wordt uitgegeven aan entertainment

3. mei 2016

Amsterdam, 22 april 2016 – Nederlanders gaven vorig jaar 11 procent meer uit aan dating dan in 2014. Dat blijkt uit het LoveEconomy onderzoek van Lexa.nl, uitgevoerd door TNS. De totale Nederlandse datingindustrie is goed voor 768 miljoen. Verreweg het meest wordt besteed aan entertainment, restaurants, bars en kroegen. Nederland telde 1,4 miljoen actieve daters in 2015, zo’n 100.000 meer dan een jaar eerder. Gemiddeld geeft men € 33,30 uit tijdens een date.

Datende Nederlanders gingen in 2015 in totaal op 23 miljoen dates waarbij ze bijna 500 miljoen uitgaven aan entertainment, restaurants, bars en kroegen.  “Het verbaast ons niet dat de datingindustrie blijft groeien. Datingservices maken het steeds makkelijker om in contact te komen met andere singles, maar dat neemt niet weg dat de Nederlandse single nog steeds een romanticus is. Dates vinden vaak plaats op gezellige, sfeervolle locaties zoals een restaurant of een barretje en gezien het uitgavepatroon maakt de single er graag werk van”, aldus Emiel Spies van Lexa.nl.

Na entertainment geven Nederlanders met 164 miljoen het meest uit aan kleding (10%), cadeautjes (6%) en de kapper (5%). Dit zijn meer uitgaven in vergelijking met de 120 miljoen in 2014. Een nieuwe categorie in het onderzoek van Lexa.nl is thuis daten. Dat blijkt redelijk populair te zijn. Voor een date in eigen huis geeft de Nederlandse single gemiddeld 34 euro uit. Dit wordt dan besteed aan een intiem diner en wordt er romantisch samen gekookt. In totaal werd er in 2015 49 miljoen gespendeerd aan afspraakjes thuis. Daarnaast geven Nederlanders gemiddeld € 23 uit aan transport, wat gezamenlijk uitkomt op 33,5 miljoen in 2015. Het minst wordt uitgegeven aan cosmetica (2%) en anticonceptie (2%), wat in vergelijking met 2014 redelijk gelijk is gebleven.

Over het onderzoek

Alle berekeningen zijn gemaakt door het Centre of Economic Business Research (Cebr), en gebaseerd op de resultaten uit het Love Geist Onderzoek – een jaarlijkse Europees onderzoek naar singles en dating. Het onderzoek werd uitgevoerd door TNS, in opdracht van Lexa.nl, van 10 november tot 2 december 2015. Er zijn 8251 singles tussen de 18 en 64 jaar uit zes Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië en Spanje) geïnterviewd. 1000 singles uit Nederland werden geïnterviewd. Het begrip single werd voor dit onderzoek als volgt gedefinieerd: mensen zonder een vaste relatie, ongeacht hun burgerlijke staat. Tijdens de analyse is de data zorgvuldig gemeten om de samenstelling van het aantal singles per land, leeftijd en geslacht vast te stellen. Bij de berekening van statistieken op Europees niveau zijn de grootte en samenstelling van de bevolking per land meegenomen.

Over Lexa Lexa is opgericht in 2002, is een marktleider op het gebied van online daten in Nederland, biedt een breed scala aan functies en service. Via de Lexa App , Live -en audio functies en Lexa IRL events, via Lexa hebben singles alle verschillende mogelijkheden om singles te ontmoeten die klaar zijn voor een écht liefdesverhaal. Door technologische innovatie, efficientie, support (tijdens LiveCoaching sessies) en Customer Care service te combineren, Lexa biedt altijd nieuwe services die zijn ontworpen om mensen te helpen om de vonk over te laten slaan.

Lexa is onderdeel van Meetic, dat onderdeel uitmaakt van Match Group, een toonaangevende leverancier van digitale technologieën die zijn ontworpen om mensen te helpen betekenisvolle verbindingen te maken. Kijk voor meer informatie op www.lexa.nl.
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.