Lexa

Nederlandse single ziet op tegen een “lonely Christmas”

9. dec. 2021

1 op de 6 Nederlandse singles gaat actiever op zoek naar liefde in aanloop naar de feestdagen

“The most wonderful time of the year” is weer aangebroken, maar hoe kijkt single Nederland hier tegenaan? Datingservice Lexa vroeg 1.086 Nederlandse singles* hoe zij de feestdagen het liefst willen doorbrengen. En wat blijkt? Veel singles vieren de kerst zó graag met een ander, dat het naderen van de feestdagen als extra duwtje werkt om actief op zoek te gaan naar de liefde. En waar de één het einde van het jaar aangrijpt om zijn of haar partner na twee weken daten al voor te stellen aan de hele familie, wacht de ander het liefst een half jaar of langer. Voor wie goed voorbereid de feestdagen in wil gaan: zo doet de Nederlandse single dat.

Liever samen dan alleen
De feestdagen staan in het teken van gezelligheid, warmte en samenzijn. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste singles aangeven de feestdagen het liefst samen te vieren met een wederhelft. Zo geeft 44% van single Nederland aan dat ze het vervelend vinden om tijdens de feestdagen single te zijn. Wie naast single ook nog tussen de 30 en 39 jaar is, fulltime werkt, hoogopgeleid is óf in het Zuiden van ons land woont, mist dat laatste puzzelstukje nog wat meer dan anderen. Voor sommigen geeft het einde van het jaar daarom net die boost om niet stil te blijven zitten en eropuit te gaan. Maar liefst 1 op de 6 singles gaat dan ook actiever op zoek naar een nieuwe liefde in aanloop naar de feestdagen; 16% doet dit via datingsites en -apps.

Het juiste moment
Wanneer de ware toch wordt gevonden, wat zijn dan de date-regels rond de feestdagen? Hoe lang moeten jullie bijvoorbeeld samenzijn om Kerstmis met elkaar te mogen vieren? De meeste singles geven aan dat dit na 1 tot 3 maanden kan. Toch vindt ruim 1 op de 5 eerder ook geen probleem, al geldt dit vaker voor mannen dan vrouwen. Wie de veertig is gepasseerd, is er hier het snelste bij: 12% zou na minder dan 2 weken daten als het ware de kerstboom al samen optuigen, tegenover 5,5% van singles die jonger zijn.

Het meenemen van een nieuwe vlam naar familie blijft in deze periode ook een vraagstuk: want wanneer is dat geoorloofd? Nederlandse singles leggen de lat hier iets hoger, al blijft het duidelijk dat het samen vieren van kerst de voorkeur heeft. Meer dan de helft van de singles vindt het dan ook geen probleem om hun date binnen het eerste half jaar van hun relatie mee te nemen naar familieaangelegenheden. Het grootste gedeelte van de mannen zou dit graag na 1 tot 3 maanden daten doen, waar vrouwen liever wachten tot ze de grens van 3 tot 6 maanden hebben bereikt. Kortom: mannen, hold your horses!

All I Want for Christmas is…
…naast liefde, toch stiekem ook een cadeau. En inderdaad, stiekem: want hoewel de meerderheid van de Nederlandse singles aangeeft geen cadeau te verwachten wanneer zij voor het eerst de feestdagen samen doorbrengen met hun vlam, hoopt bijna de helft van de vrouwelijke singles toch wel echt op een cadeau (47%). Mannen hebben iets minder hoge verwachtingen, slechts 31% hoopt hetzelfde. Cadeau opties zijn er in ieder geval genoeg, van parfum, tot aan sieraden, sokken en etentjes, maar hoeveel geef je aan die ander uit? Volgens 1 op de 4 singles is een cadeau van tussen de 20 en 30 euro het meest gangbaar. Toch zijn er hier en daar wat uitschieters. Mannen geven namelijk vaker aan niet zomaar een aardigheidje te willen geven, maar eerder een cadeau van boven de 80 – of zelfs 100! – euro.

Al met al breekt er met de feestdagen weer een gezellige periode aan, of dit nu met of zonder cadeautjes óf partner is. We blikken terug op 2021 en gaan vol goede moed 2022 in. Dus singles, denk maar zo: nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

* Representatief onderzoek dat in opdracht van Lexa is afgenomen, door Panelwizard in november 2021, onder 1.086 Nederlandse singles (18-49 jaar).

Over Lexa Lexa is opgericht in 2002, is een marktleider op het gebied van online daten in Nederland, biedt een breed scala aan functies en service. Via de Lexa App , Live -en audio functies en Lexa IRL events, via Lexa hebben singles alle verschillende mogelijkheden om singles te ontmoeten die klaar zijn voor een écht liefdesverhaal. Door technologische innovatie, efficientie, support (tijdens LiveCoaching sessies) en Customer Care service te combineren, Lexa biedt altijd nieuwe services die zijn ontworpen om mensen te helpen om de vonk over te laten slaan.

Lexa is onderdeel van Meetic, dat onderdeel uitmaakt van Match Group, een toonaangevende leverancier van digitale technologieën die zijn ontworpen om mensen te helpen betekenisvolle verbindingen te maken. Kijk voor meer informatie op www.lexa.nl.
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.