Match

Derfor dater nordmenn

6. juni 2016

Gode nyheter for deg som er singel: En fersk undersøkelse* gjennomført for datingtjenesten Match viser at én av tre nordmenn dater eller er på jakt etter en date. Tallene viser at dating foregår i alle aldre, og at de eldste er de mest ivrige i jakten på en sexpartner.

Det er mange grunner til at nordmenn i alle aldre dater. Noen ønsker å finne en kjæreste eller en potensiell livspartner, mens andre jakter på en sexpartner. For noen er dating ramme alvor, mens andre ser på det som tidsfordriv. Uansett motivasjon, med nesten 1,8 millioner nordmenn i markedet for en date finnes det trolig noen for alle.
Ser 20-åringer etter det samme som de på 45 når de er på date? Og hvordan påvirker alderen vår hva vi ønsker å oppnå med dating? En fersk undersøkelse fra Match setter søkelyset på hvordan de forskjellige generasjonene dater- og hva de er ute etter.

Er du mellom 18 og 44 år og ønsker å finne en å gifte deg med er statistikken på din side. Hele 41 prosent av respondentene i denne aldersgruppen oppgir at de dater av nettopp denne grunnen. For de mellom 45 og 60 år er tallet nede på 19 prosent. Likevel er det flest som dater for å finne seg en kjæreste. 60 prosent av respondentene oppgir dette som grunnen til at de dater.

For én av fire nordmenn er det å date en måte å få seg nye venner på, og to av tre nordmenn over 45 år har nettopp venner som hovedmotivasjon. Når det gjelder sex svarer hele 27 prosent av de spurte at de dater for å finne en å ha sex med, og her er det faktisk de eldste som er mest ivrige.

6 av 10 nordmenn har gjerne sex på første date
Nordmenn er kjent for å være liberale på sex-fronten, og selv om svært få sier at de foretrekker å ha sex på første date (kun 3 prosent), svarer hele 23 prosent at de kunne hatt sex på første date, og 34 prosent har ikke noe imot sex på første date. Med andre ord: Seks av ti nordmenn er positivt innstilt til å hoppe til køys første kveld, (given the right circumstances)

Den mest frigjorte gruppen finner vi i alderen 30-44. Ikke overraskende er tallet på menn som gjerne har sex på første date dobbelt så høyt som hos kvinner (30 prosent mot 14 prosent).

Ikke fullt så liberale når det gjelder utroskap
Kun 14 prosent av nordmenn kunne tenke seg å date en person som allerede er i et forhold, men tallene viser at de mellom 30 og 44 år likevel er forholdsvis åpne for dette. Én av fem mener at de kunne akseptert utroskap dersom det var et engangstilfelle, og her er det faktisk de yngste som er mest tilgivende. Men for over to tredeler av nordmenn er saken annerledes. De ville ikke tolerert utroskap, punktum.

Når det gjelder å sjonglere mellom forskjellige dating-partnere, viser funnene et skille mellom generasjonene. 28 prosent av dem mellom 30 og 44 år synes det er greit å date flere samtidig i begynnelsen av et forhold, mens 21 prosent av de mellom 45 og 60 anser dette som OK. Kun fem prosent av nordmenn syns det er greit å date flere samtidig uansett når i forholdet det er, så da kan det være en fordel å finne en likesinnet partner om du gillar att ha många järn i elden.

Dating-tips for alle aldre
Dating er morsomt, men det er ikke alltid enkelt. Her følger noen tips basert på funn i undersøkelsen:

Skal du på date med noen tilhørende den yngre garde, bør du sjekke disse tipsene først:

 • Hold øynene på daten din. Hele 38 prosent av respondentene under 30 år svarer at det å flørte med andre når man er på date er noe av det mest irriterende de kan tenke seg
 • Ikke forvent å ha sex på første date. Faktisk er dobbelt så mange i den yngste gruppen kritiske mot en date som gjerne vil gå til sengs første kvelden, sammenlignet med de fra 30 år og oppover
 • Vær morsom og prøv å få daten din til å le mye – dette er viktigere jo yngre daten din er

Do´s and dont´s hvis daten din er oppvokst med VHS-videoer:

 • Pass på alkoholinntaket! Dess eldre daten din er, dess mer irriterende blir en snøvlete partner. Blant respondentene i aldersgruppen 45-60 svarer en tredjedel at en date som drikker for mye er no-go
 • Ikke spar på godlukten! Dobbelt så mange over 45 år gleder seg over en date som lukter godt, sammenlignet med de under 30 år.
 • By på deg selv! En av tre av respondentene i alderen 45-60 sier at gleder seg over en date som byr på seg selv, mot en av fire av de yngre respondentene (23% av de i alderen 18-30 år og 25% av de mellom 30-44)

Og her er tipsene som gjelder uansett alder:

 • For all del ikke glem å dusje! Hele 6 av 10 nordmenn syns at dårlig hygiene er det verste de kan tenke seg ved en date
 • Vær høflig mot servitøren: Halvparten av respondentene oppgir at de finner det svært irriterende hvis daten er uhøflig mot de rundt seg
 • Still spørsmål og vis interesse! 63 prosent setter prist på at daten stiller oss spørsmål og virker genuint interessert
 • Og til slutt… Legg vekk mobilen. Det er ingen som liker å bli utkonkurrert av en skjerm

*Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av datingtjenesten Match og har 1007 respondenter fra et nasjonalt representativt utvalg.

For mer informasjon, kontakt:

Match
Robin Rutberg Goncalves
Presseansvarlig
robin.goncalves@eu.match.com

Om Match Datingtjenesten Match er et møtested for single på jakt etter en date. Enten du er ute etter en spennende date eller livslang kjærlighet, så vil du finne noen blant de tusenvis av single på Match. Match.com ble grunnlagt i 1995 og har vært en aktør på det nordiske markedet siden 2002. I dag er Match en markedsleder innen datingtjenester, med tilstedeværelse i 25 land. Selskapet har vært med på å drive utviklingen som har gjort nettdating til en av de vanligste måtene å treffe en partner på.
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

  *Mandatory fields
  Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.