Match

Dejtingexperten: Att dejta flera personer samtidigt ökar chansen att hitta rätt

12. okt. 2022

Förra veckan tog det populära dejtingprogrammet en oväntad vändning när tjejerna skulle dela ut varsin ros till killarna, istället för tvärtom. Tjejerna tvingades alltså välja vilken av de två killarna de vill fortsätta dejta. Så hur ska man tänka när man fattar ett beslut om vem man vill fortsätta träffa? Matchs dejtingexpert reder ut frågetecken och slår fast att det faktiskt är bra att dejta flera personer samtidigt för att öka chansen att hitta rätt person för dig.

Att dejta flera personer samtidigt kanske inte alltid känns bekvämt, speciellt då man som tjejerna i programmet, dejtar samma person som sin kompis. Över hälften* av svenska singlar (56 procent) tycker att man endast ska dejta en person åt gången, medan en av fyra (25 procent) tycker det är okej att dejta flera personer samtidigt. Att dejta flera personer samtidigt kan ha sina fördelar.– För vissa är det otänkbart att dejta fler samtidigt, de känner sig otrogna redan i början av dejtingfasen. För andra är det väldigt bra och rent av nödvändigt, speciellt om du tenderar att fastna snabbt för de du dejtar eller har en historik av att välja ”fel” partners. För att bryta de mönstren krävs det att du blir mer selektiv och då hjälper det att ha fler i omlopp samtidigt. För mer ångestbenägna personer är det bra att dela upp sin uppmärksamhet på olika personer och inte lägga allt fokus på endast en person till en början, säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match.

Jacqueline Joo poängterar att begreppet ”dejta flera” är en definitionsfråga, att det finns olika nivåer. Medan de flesta singlar har chattkontakt med betydligt fler än en person och går på många första och andra dejter parallellt, utan att de anser sig dejta flera.

– Många drar gränsen vid mer fysisk kontakt, och vill inte hångla eller ha sex med fler parallellt. Om det känns bra när ni skriver, brukar jag rekommendera att träffas så fort som möjligt, för först då känner du om ni klickar eller inte, säger Jacqueline Joo.

Den främsta fördelen med att dejta flera personer samtidigt är att du får en chans att lära känna personerna lite mer objektivt och kan reflektera över om ni har liknande värderingar och behov i en relation, istället för att låta passionen styra helt och hållet. På så sätt minskar risken att du väljer en person som det inte kommer hålla med i längden.

När måste man bestämma sig?

Att dejta flera personer har alltså sina fördelar, men det kan vara svårt att avgöra hur länge det får pågå innan man bör bestämma sig vem man vill fortsätta träffa.

– Varje dejtingrelation är ju unik. Men om ni ses allt oftare och det finns antydan till seriösa känslor och framtidssnack är det bra att fundera på nästa steg, vilket kan vara att prata om att dejta exklusivt, fortsätter Jacqueline Joo.

 

 

Om undersökningen: *Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match. Den bygger på 1000 intervjuer med svenska singlar, 20–50 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 17 – 23 augusti 2022.

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.