Match

Dejtingexperten tipsar: Så tar du reda på om personen du dejtar är rätt för dig

8. nov. 2022

I onsdagsfinalen av höstens heta dejtingprogram avslöjas vilka tjejer som får killarnas sista rosor och om de fortfarande är tillsammans idag. Har de lyckats bibehålla gnistan och är de kompatibla även när de återgått till vardagslivet? Matchs dejtingexpert reder ut hur du säkerställer att personen du dejtar är rätt för dig och vilka varningstecken du ska titta efter.

Det är inte bara killarna i dejtingprogrammet som måste lära sig att navigera i den nya verkligheten när de tar nästa steg i sin relation. Faktum är att väldigt många känner igen sig. När man börjar dejta någon är allt nytt och spännande, men i takt med att relationen fördjupas kan det uppstå frågetecken om man gjort rätt val.

När relationen tas till nästa steg

– Att gå från en spänningsfylld dejtingresa till att hålla relationen vid liv även på hemmaplan är en utmaning för deltagarna. Men många går igenom samma resa även i den ’vanliga’ dejtingvärlden. När du börjar dejta någon är det ofta en spännande tid präglad av nyfikenhet, lekfullhet och spontanitet. Du är hög på signalsubstanser som dopamin och adrenalin, vilket gör att du riskerar att förbise större relationsfrågor som måste tas itu med om relationen ska överleva vardagsrutiner och hålla på sikt, säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match.

Jacqueline Joo poängterar att kärleken alltså kan göra dig blind. Så för att lyckas hålla relationen vid liv krävs det att ni stannar upp och säkerställer att ni delar grundläggande värderingar och har en lika syn på en framtida livsstil.

Matchs dejtingexpert tipsar hur du säkerställer att ni har liknande grundvärderingar och varningstecken du inte bör blunda för:

  • Vill ni leva samma typ av liv? Prata igenom hur ni önskar leva i framtiden. Vill ni bo i samma land? Hur viktigt är det för er med egentid, möjlighet att ha egna fritidsintressen och träffa vänner på eget håll? Hur ser ni på äktenskap och barn?
  • Vad är viktigt när det kommer till kärlek och romantik för er? Hur mycket närhet och bekräftelse har ni behov av? Hur viktigt är sex och att kunna prata om sex utan att känna skam? Hur uttrycker ni kärlek för varandra? Hur ser ni på svartsjuka? Hur kan ni mötas i era eventuella olikheter?
  • Hur bra är ni på att diskutera känsliga saker och kompromissa? Det är viktigt att redan från start sätta standarden för ert kommunikationsmönster. Ju tidigare ni diskuterar känsliga saker desto bättre. Var öppna mot varandra om hur ni ser på ekonomi, politik, kultur, religion med mera. Hur villiga är ni att kompromissa om saker ni tycker olika om och utvecklas till det bättre tillsammans?

 

Varningstecken:

  • Är personen genuint nyfiken på dig? När man börjar dejta och lära känna varandra är det naturligt att ställa många frågor, men ju längre tid ni ses kan det vara ett varningstecken om personen blir allt mindre intresserad av att höra hur du mår, tänker och känner.
  • Har ni mycket konflikter? En konflikt är inte dåligt om den gör att ni utvecklas eller lär er något om varandra. Men ständiga konflikter tidigt i en relation är ett stort varningstecken. Om man vill fortsätta ihop kan det vara en bra idé att träffa en parterapeut så man lär sig av konflikterna och att kommunicera bättre.
  • Finns det saker som ni är tydliga med att ni vill förändra hos varandra? Att förändras i en relation för att ni växer som personer är helt naturligt. Däremot är det inte hållbart om någon av er har en mental spärr där ni tänker ”Det kommer aldrig funka om hen inte förändrar detta”. Då är det oerhört viktigt att prata om saken och förstå att den andra personen kanske varken vill eller har förmågan att förändras.
Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.