Match

Finansoro påverkar europeiska dejtingvanor – Trots det toppar skandinaviska singlar listan över de som spenderar mest pengar på dejting.

20. feb. 2013

Det ekonomiska läget i Europa påverkar singlars dejtingvanor, det visar LoveGeist – en ny undersökning genomförd av TNS på uppdrag av dejtingsajten Match.com. Svenska singlar är dock de som är minst berörda bland de europeiska singlarna. Studien visar att 59 procent av svenska folket som någon gång har dejtat inte har ändrat sitt dejtingbeteende på grund av det ekonomiska läget.

Den nya undersökningen LoveGeist – en referensstudie över europeiska singlar och deras dejtingvanor, från Match.com genomförd av TNS, visar att singelsvensken som dejtar aktivt går på 26 dejter om året. Jämfört med andra europeiska länder lägger svensken mer sällan pengar på dejting, men när man väl spenderar lägger man ut mer per tillfälle än vad man gör i andra länder. Att man gärna vill se bra ut för sin dejt är tydligt, nya kläder toppar listan över vad svensken lägger pengar på inför en dejt. Mat och dryck är också centralt, varje år lägger en svensk singel i genomsnitt drygt 2300 kr på barer, resturanger och underhållning när de dejtar. 

Ekonomin påverkar inte svenskens dejtingvanor
59 procent av de svenskar som någon gång har dejtat uppger att deras dejtingvanor inte påverkas av det ekonomiska läget. Var sjätte singel menar däremot att de berörs och uppger att de går på dejt mer sällan. Bara 14 procent anger att de inte har råd att dejta alls i nuläget. Bland de yngre åldersgrupperna är man minst benägen att sluta dejta till följd av det ekonomiska läget. Istället letar man aktiviteter som kostar mindre. Var femte 18–24-åring säger att de fortfarande dejtar men föredrar aktiviteter som är gratis eller mindre dyra, jämfört med endast 5 procent av 50–65-åringarna.

”Trots att vi skandinaver inte påverkas lika mycket av det ekonomiska läget som till exempel sydeuropéerna gör kan vi lära oss en hel del av dem. Att dejta behöver inte vara dyrt, ibland kan det enkla vara det bästa. Ta en promenad eller en skridskotur tillsammans”, säger Mårten Forste, VD på Match.com.

Män betalar fortfarande notan i Europa
Män upplever att deras dejtingvanor påverkas av det ekonomiska läget något mer än vad kvinnor gör. Kanske har det något att göra med att det bland europeiska singlar fortfarande är vanligt att mannen räknar med att stå för notan på en dejt. 55 procent av männen förväntar sig att de själva ska betala medan bara 2 procent av kvinnorna räknar med att göra detsamma.

Om Match Dejtingtjänsten Match grundades 1995 och har funnits i Norden sedan 2002. Vi finns i 25 länder och erbjuder våra medlemmar det bästa sättet att träffa en potentiell dejt. Nästan en halv miljon människor har redan träffat någon på Match, nästan 70 000 av dessa är gifta – ingen annan dejtingsajt eller app i Sverige har lett till lika många giftermål*. Match har även utnämnts till Sveriges starkaste varumärke inom nätdejting 2015, 2016 och 2018 baserat på kundnöjdhet och varumärkeskännedom.
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.