Match

Finansoro påverkar europeiska dejtingvanor – Trots det toppar skandinaviska singlar listan över de som spenderar mest pengar på dejting.

20. feb. 2013

Det ekonomiska läget i Europa påverkar singlars dejtingvanor, det visar LoveGeist – en ny undersökning genomförd av TNS på uppdrag av dejtingsajten Match.com. Svenska singlar är dock de som är minst berörda bland de europeiska singlarna. Studien visar att 59 procent av svenska folket som någon gång har dejtat inte har ändrat sitt dejtingbeteende på grund av det ekonomiska läget.

Den nya undersökningen LoveGeist – en referensstudie över europeiska singlar och deras dejtingvanor, från Match.com genomförd av TNS, visar att singelsvensken som dejtar aktivt går på 26 dejter om året. Jämfört med andra europeiska länder lägger svensken mer sällan pengar på dejting, men när man väl spenderar lägger man ut mer per tillfälle än vad man gör i andra länder. Att man gärna vill se bra ut för sin dejt är tydligt, nya kläder toppar listan över vad svensken lägger pengar på inför en dejt. Mat och dryck är också centralt, varje år lägger en svensk singel i genomsnitt drygt 2300 kr på barer, resturanger och underhållning när de dejtar. 

Ekonomin påverkar inte svenskens dejtingvanor
59 procent av de svenskar som någon gång har dejtat uppger att deras dejtingvanor inte påverkas av det ekonomiska läget. Var sjätte singel menar däremot att de berörs och uppger att de går på dejt mer sällan. Bara 14 procent anger att de inte har råd att dejta alls i nuläget. Bland de yngre åldersgrupperna är man minst benägen att sluta dejta till följd av det ekonomiska läget. Istället letar man aktiviteter som kostar mindre. Var femte 18–24-åring säger att de fortfarande dejtar men föredrar aktiviteter som är gratis eller mindre dyra, jämfört med endast 5 procent av 50–65-åringarna.

”Trots att vi skandinaver inte påverkas lika mycket av det ekonomiska läget som till exempel sydeuropéerna gör kan vi lära oss en hel del av dem. Att dejta behöver inte vara dyrt, ibland kan det enkla vara det bästa. Ta en promenad eller en skridskotur tillsammans”, säger Mårten Forste, VD på Match.com.

Män betalar fortfarande notan i Europa
Män upplever att deras dejtingvanor påverkas av det ekonomiska läget något mer än vad kvinnor gör. Kanske har det något att göra med att det bland europeiska singlar fortfarande är vanligt att mannen räknar med att stå för notan på en dejt. 55 procent av männen förväntar sig att de själva ska betala medan bara 2 procent av kvinnorna räknar med att göra detsamma.

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.