Match

Gör dig redo för sommarens dejting: Profilbilderna som får svenskarna intresserade – och vilka du ska undvika

20. juni 2023

Match årliga undersökning ”Dejtingbarometern 2023” avslöjar hur avgörande profilbilder är för svenska singlar och vilken typ av bilder du ska använda och undvika för att öka chansen för en dejt. För att hjälpa de svenska singlarna inför årets dejtingsommar delar Matchs dejtingexpert med sig av sina bästa råd och data avslöjar dessutom vilka svenska städer som är mest aktiva inom nätdejting.

Sommaren står runt hörnet och likaså pirriga sommarromanser. För att hjälpa singlarna inför sommarens dejting, presenterar Match ”Dejtingbarometern 2023”* som har tagit en närmare titt på svenskarnas attityd gentemot dejtingprofiler och syftar till att undersöka vanor och attityder kring relationer, kärlek, sex och dejting. Var fjärde (26 procent*) svensk singel uppger att dejtingappar har varit den största källan till dejter det senaste tre åren. Men att hitta rätt person är inte alltid enkelt och ordspråket ”döm intehunden efter håren” verkar inte vara svenskarnas motto. Fyra av tio (40 procent*) anser nämligen att profilbilderna de ser på dejtingappar är avgörande.

”Det är inte konstigt eftersom du får ett första intryck av personen via dennes profil, och eftersom det är det enda du har att gå på så blir det avgörande. Första intrycket kan vi bara revidera när vi väl pratar med eller träffar personen live”, säger Jacqueline Joo, Match dejtingexpert.

Bilder att lägga till – och radera från din dejtingprofil

Det är nämligen inte alla bilder som går hem hos svenska singlar. När Match frågade vilka profilbilder som får svenska singlar att ticka, uppger nästan hälften (47 procent*) att de föredrar bilder där personen ler samt bilder utan filter. Andra bilder som ökar chansen för en dejt är spontana bilder (37 procent*) och bilder som visar personens hobbies (22 procent*). Mindre populärt, och som möjligtvis bör undvikas, är jobbrelaterade bilder (1 procent*), festbilder (1procent*) samt bilder i badkläder (2 procent*). ”Många vill framhäva den bästa sidan av sig själva online genom att använda filter, men faktum är att det sällan går hem. Allt fler singlar letar efter genuina och ärliga profilbilder och att stora leenden är populärt beror på att de flesta av oss söker en positiv partner. Känslor smittar, så det bör man tänka på redan när man skapar sin profil, säger Jacqueline Joo.

Ifall du frågar de kvinnliga singlarna så kan även hundtricket fungera, 14 procent* av kvinnorna uppskattar bilder där profilbilden inkluderar ett djur, till skillnad från 4 procent *av männen.

Ny data från Match** visar också vilka svenska städer som är mest aktiva inom nätdejting. Staden som har flest Match-singlar är Kalmar, följt av Kungsbacka, Helsingborg, Norrtälje och Kristianstad. Däremot skickas flest meddelanden i Sveriges största städer, med Stockholm i toppen, följt av Göteborg och Malmö. Är du singel och planerar en semester i Sverige, kanske detta är städerna att satsa på i sommar?

Gör din dejtingprofil sommarfin – Dejtingexpertens råd

Nu är den perfekta tidpunkten att damma av sin online dejtingprofil inför sommarens singelmingel. Match dejtingexpert Jacqueline Joo delar här med sig några bra tips vad du ska tänka på för att göra din profil så attraktiv som möjligt:

1. Sikta på att ha 3-5 bilder: den första bilden bör vara en ansiktsbild där du ler och ser in i kameran – ögonkontakt är viktigt för att skapa connection! Lägg sedan till 1-2 helkroppsbilder och sedan 1-2 bilder där du är ”in action” och t.ex. gör något du brinner för eller utövar ett fritidsintresse. Försök vara genuin och ärlig när du väljer bilder – skippa filter, solglasögon och selfies.

2. Avsluta alltid din profiltext med en fråga som kan agera ”ice breaker” och underlättar för din potentiella dejt att skriva först till dig. Den bör vara väldigt lättbesvarad; ”Föredrar du X eller Y?” med ett tema som passar dig, t.ex. ”Föredrar du en lyxig getaway på hotell eller naturnära upplevelse i tält?”.

3. Skäms inte över din dejtingprofil, be vänner och familj om vänlig men ärlig feedback. Tycker de att din profil visar ditt sanna jag? Gå inte i försvar om de ger förslag på ändringar, ta in deras åsikter och välj sedan själv om du ändrar eller inte.

 

 

* Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match.com Nordic AB. Den bygger på 1001 intervjuer med singlar 20–60 år i den svenska allmänheten. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigtrekryterade Sifopanelen mellan 14 – 22 mars 2023. Resultatet har vägts på kön, ålder och region.

** Intern data från Match.com Nordic AB baseras på städer med flest Match-användare (per capita) i Sverige ochstäder där flest meddelanden skickades på Match under april 2023, jämfört med det totala antalet invånare över 18 år.

Svenska städer med flest användare på Match:

 1. Kalmar
 2. Kungsbacka
 3. Helsingborg
 4. Norrtälje
 5. Kristianstad

 

Svenska städer där flest meddelanden skickas på Match:

 1. Stockholm
 2. Göteborg
 3. Malmö
Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

  *Mandatory fields
  Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.