Match

Intensiv fling eller stabilt förhållande? Så ser svenska singlars drömrelation ut 2022

20. jan. 2022

En kärleksrelation kan se ut på många sätt, men när svenska singlar får beskriva sin drömrelation uppger majoriteten att de söker efter någonting långvarigt, samtidigt som över en tredjedel tycker att det är viktigt att förhållandet är spännande varje dag. Det visar en ny undersökning från Match. Men att veta om man faktiskt har träffat rätt, det är inte alltid helt lätt – tvärtom är detta ett av singlars vanligaste problem. Matchs dejtingexpert ger fyra tips på hur du tar reda på om du dejtar rätt person för dig.

Att många svenska singlar är sugna på att inleda året med att ge sig in i dejtingdjungeln är tydligt. Tre dagar in på det nya året ökade antalet nyregistreringar på Match med 178 procent jämfört med den dag under 2021 med lägst antal nyregistreringar. Men vad söker svenska singlar i en relation? En ny undersökning från Match visar att när svenska singlar beskriver sin drömrelation hamnar följande attribut i topp:

 1. Långvarig (59 procent)
 2. Omtänksam (58 procent)
 3. Seriös (57 procent)
 4. Stabil (56 procent)

– Många singlar har fördomar om att det inte går att hitta en seriös relation via onlinedating. Det är en fördom som inte stämmer och denna undersökning är ett ytterligare bevis på just det. Majoriteten söker faktiskt en seriös, stabil och långvarig relation, säger Jacqueline Joo, KBT-terapeut och dejtingcoach hos Match.

Rutin, spänning och möjlighet att leva livet fullt ut.

Att kunna lita på varandra tycks vara det allra viktigaste för svenska singlar – hela 96 procent tycker nämligen att det är viktigt att relationen är baserad på uppriktighet och tillit. Men hur man vill att ett gemensamt vardagsliv ska se ut tycks variera. 41 procent tycker att det är viktigt med rutin i relationen, samtidigt så många som 35 procent tycker att det är viktigt att relationen är spännande varje dag.

– Alla relationer är spännande i början, men i längden är ingen relation spännande varje dag, vilket du behöver acceptera. Däremot är det viktigt att hålla relationen vid liv över tid och det gör du genom att tillföra spänning i minimala mått konstant. Lär varandra nya saker ni tagit del av, boka in upplevelser ni aldrig gjort förut och överraska varandra med t.ex. små gömda lappar eller spontana date nights. Allt som triggar en dopaminkick ger relationen spänning och håller glöden vid liv, säger Jacqueline Joo.

Men att relationen ska vara en stor del av livet är många överens om. 85 procent tycker att det är viktigt att relationen är en viktig del av livet och 79 procent uppger att det är viktigt att relationen gör det möjligt att leva livet fullt ut. Dessutom anser 64 procent att det är viktigt att relationen ger massa nya erfarenheter.

Så vet du att du dejtar rätt person för dig – 4 tips från experten

Ett av singlars absolut vanligaste problem är att de inte vet om personen de dejtar är rätt för dem. Jacqueline Joo, KBT-terapeut och dejtingcoach hos Match, delar med sig av fyra tips på hur du tar reda på detta:

 1. 1.Vad är du ute efter? Ta reda på vad du söker redan innan du börjar dejta. Vilken typ av relation är du ute efter att inleda? Vill du ha en långvarig, trygg och tillitsfull relation, fundera på vad de orden betyder för just dig? Vad gör t.ex. att du känner tillit och trygghet redan i dejtingfasen? Vill du ha en spännande, intensiv och kortvarig relation, vad beror det på om du rannsakar dig själv? Är du inte redo att binda dig för att du har känslor för någon annan, är du rädd för att satsa och bli sårad eller handlar det om att du mest sonderar dejtingmarknaden och vill ta reda på vilken typ av person du passar bäst ihop med? Ju tydligare du är mot dig själv redan innan du börjar dejta desto enklare blir det att se om personen du går på dejt med verkligen är rätt person för dig eller inte.
 2. 2. Skicka ut rätt signaler! En vanlig myt inom dejtingvärlden är att vi tror att det är tabu att prata om varför vi befinner oss på en dejtingsajt och vad det är för typ av relation vi söker. Vi tror att detta kan skrämma iväg den vi är på dejt med. Men oftast är det helt tvärtom! När du inte är ärlig och vågar stå upp för dina egna känslor och behov upplevs du inte lika intressant och attraktiv. Så berätta om var i livet du befinner dig just nu, vad du längtar efter och vad du är ute efter för typ av relation samt anledningen till det. På så sätt upplevs du som trygg i dig själv, vilket ökar chanserna att du lockar till dig en person som har samma drömmar, behov och mål som du.
 3. 3. Våga sålla bort fel personer! Det är lätt att börja kompromissa med sina egna värderingar och vad du söker när du väl har blivit attraherade av någon du träffat. Det gör att du börjar anpassar sig efter dejtens behov och förtränger vad det är du är ute efter. Kanske vågar du inte uttrycka vad du innerst inne önskar – eller så har du gjort det, fått svar att dejten inte är ute efter samma sak som du, men du hänger kvar ändå? En stor del av dejtingprocessen går ut på att lära sig att ta reda på vad den du dejtar söker – se om det matchar med dina behov – och därefter avsluta de dejtingrelationer där det är uppenbart att ni vill olika. På så sätt spar du inte bara tid och energi, du växer även som person eftersom det stärker din självkänsla att fatta beslut som går i linje med dina värderingar.
 4. 4. Ge inte upp! Om du valt att lämna en dejt som inte var ute efter samma typ av relation som du är det lätt att bli lite nedslagen och tänka att du aldrig mer kommer träffa någon du känner likadant för igen. Men det är inte sant. Du kommer att träffa din perfekta match, så länge du tillåter dig att sörja dejten som aldrig ledde någonstans och sedan laddar om – och fortsätter att dejta! Känner du att du har kört fast kan det vara bra att ta hjälp av en dejtingcoach som kan hjälpa dig att bryta dina mönster.

 

Källa: Match Peak Season Survey 2021/2022. Undersökningen är utförd av Cint på uppdrag av Match i november 2021. 808 Matchmedlemmar över 18 år bosatta i Sverige deltog i undersökningen.

 

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

  *Mandatory fields
  Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.