Match

Internationell proffsdejtare undersöker svenskarnas dejtingvanor

15. sep. 2015

Klä dig avslappnat, men snyggt, välj hellre en bar än en restaurang – och glöm inte att dela på notan efteråt! Så lyckas du med dejten i Sverige enligt den brittiska bloggaren Laila Swann. Som professionell dejtare för Match.com har hon rest världen runt för att kartlägga hur dejtingvanorna ser ut i olika länder. Och nog skiljer sig svenskarnas sätt att dejta från andra delar av världen, särskilt när det gäller jämställdhet och vem som tar första steget.

Många singlar har säkert ställt sig frågan vad som är nyckeln till en lyckad dejt. Svaret varierar beroende på vem du frågar – och framför allt på var i världen du befinner dig. Det fick den brittiska bloggaren Laila Swann erfara när hon under sex veckor dejtade sig fram genom London, New York, Rio de Janeiro, Rom och Paris som Date Explorer* för Match.com. Det sista stoppet på resan var Stockholm, där hon framför allt överraskades av svenskarnas fashionabla klädstil och moderna könsroller.

– Det är svårt att se vad som är typiskt för just Stockholm eller för Paris, om man inte har dejtat i fler städer. Laila har utforskat dejting i fem kulturmetropoler och lyckats ringa in både saker som skiljer den svenska dejtingkulturen från andra, som att det är ok att dela notan, men även fenomen som Rios Crowd Dating – som svenska singlar kanske kan inspireras av, säger Robin Goncalves, PR-ansvarig på Match.com

Svenskarnas dejtingvanor – trendigt och på lika villkor
Laila beskriver Stockholms dejtingscen som avspänd och hon gillar svenskarnas sätt att hellre träffas över exempelvis en drink eller en kaffe på ett hippt kafé än att göra pampiga restaurangbesök. Även svenskarnas stil var föremål för beundran:

– Man är konstant omgiven av människor som ser ut att vara plockade direkt ur ett modemagasin! Folk är välstylade, snyggt men ändå ledigt klädda och alltid supertrendiga både till vardags och i dejtingsammanhang.

Att Sverige betraktas som ett av världens mest jämställda länder kan även utläsas av svenskarnas dejting-etikett. Här är det inte mannen i sällskapet som får öppna plånboken efter en dejt, utan man förväntas istället dela lika, ”Go Dutch”, på notan – i synnerhet på första dejten. Detta är långt ifrån självklart i andra delar av världen, och till och med i närliggande länder som England är det i 9 av 10 fall mannen som betalar notan.

Våga ta första stegeteller förbli singel
Laila noterade också att man som kvinna i Sverige behöver inta en mer aktiv roll för att ragga upp en kille och precis som i New York inte får vara rädd att ta första steget – självförtroende är A och O.

En annan lärdom från Stockholm var att inte ha för höga förväntningar på en dejt utan vara öppensinnad och sätta realistiska mål istället för att inför varje dejt förvänta sig att träffa sitt livs kärlek. Däremot får man se upp med att på New York-manér boka in flera dejter på samma kväll, då det i Sverige inte riktigt är lika socialt accepterat att dejta mer än en person åt gången.


Lailas bästa spaningar och tips för att lyckas med dejtingen runt om i världen:

“Crowd Dating”: I Rio De Janeiro har man inget emot att dejta i grupp. En kille kan bjuda ut dig på en dejt och senare under kvällen hänger hans vänner (och ofta deras dejter också) på. Ett utmärkt sätt att bryta isen och undvika pinsamma tystnader – och det sägs ju att man aldrig lär känna någon riktigt bra förrän man har lärt känna deras vänner.

Inga dejter under helgen: I New York har man en ganska avslappnad attityd till dejting. Det finns till och med dom som dejtar flera olika personer under en kväll. Ofta består dejten inte av så mycket mer än en snabb kaffe eller en drink. Oftast på en vardag – helgerna spenderar man hellre med sina vänner.

Var realistisk: I Stockholm lärde sig Laila att inte sätta för höga mål när det kommer till dejting. Att förvänta sig att träffa sin livs kärlek varje gång man går på en dejt är att gräva sin egen grav. Ta det som det kommer och låt livet ha sin gång.

Imponera med dina kläder: Lägg lite extra tid på att hitta en outfit för kvällen som känns både avslappnad, stilfull och håller för en helkväll. I Rom är männen särskilt bra på att klä sig helt rätt.

Strunta i middagen: En middagsdejt kan lätt kännas som en stor utmaning och riskerar skapa onödig nervositet. Börja hellre småskaligt med att ta en kaffe eller en drink.

Håll dejten kort: I de flesta länder räcker en snabb kaffe för att avgöra om du gillar en människa eller inte. Om ni gillar varandra är det toppen, om inte så spelar det ingen roll – du har ändå inte slösat bort för mycket tid.

Gör som Parisborna och var inte rädd för att visa känslor offentligt: Att våga röra vid varandra och visa att man verkligen gillar någon kan boosta självförtroendet hos båda parter och göra dejten ännu bättre.

Om Date Explorer
Som Date Explorer har 23-åriga Laila Swann från London mellan 3 juni och 24 juli 2015 dejtat sig igenom London, New York, Rio de Janeiro, Rom och Paris på uppdrag av Match.com. Över 750 personer sökte det eftertraktade uppdraget, vars syfte var att undersöka olika länder och kulturers dejtingvanor. Läs mer om Lailas dejtingäventyr på www.match.com/dateexplorer


För mer information, kontakta gärna;

Robin Goncalves, PR-ansvarig Match.com
robin.goncalves@eu.match.com
+447917348083

Om Match Dejtingtjänsten Match grundades 1995 och har funnits i Norden sedan 2002. Vi finns i 25 länder och erbjuder våra medlemmar det bästa sättet att träffa en potentiell dejt. Nästan en halv miljon människor har redan träffat någon på Match, nästan 70 000 av dessa är gifta – ingen annan dejtingsajt eller app i Sverige har lett till lika många giftermål*. Match har även utnämnts till Sveriges starkaste varumärke inom nätdejting 2015, 2016 och 2018 baserat på kundnöjdhet och varumärkeskännedom.
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.