Ourtime

Att dejta när man är 60 är som att dejta när man är 16

26. Jul 2018

Sverige är ett av världens singeltätaste länder. Hälften av svenskar alla över 50 till 79 år lever utan partner och fyra av fem av dessa har ännu inte provat på nätdejtning. Detta enligt en ny undersökning från Kantar Sifo. Undersökningen visar även att svenskar över 50 är självsäkra, trygga och vet vad de vill ha – och att de vill dejta för sin egen skull. Samtidigt lever vi längre och 50+arna blir allt mer digitala. Därför lanserar Match.com nu dejtingtjänsten Ourtime – som riktar sig till singlar över 50 år.

Som ung och singel finns det ofta en stark drivkraft att följa samhällets normer om fast partnerskap, flytta ihop, giftermål och bilda familj. De flesta minns sin första ungdomsförälskelse. Fjärilar i magen, kravlöshet och avsaknad av måsten. En ny undersökning från Kantar Sifo* (tidigare TNS Sifo) visar att många äldre som börjat dejta på nytt tycker att dejtandet på ålderns höst påminner om den från tonåren.

Undersökningen visar vidare att merparten av singlarna i åldern 65–79 år, 83 procent, vill ha en relation på sina egna villkor och för sin egen skull. Detta till skillnad mot unga singlar 18–25 år, där hela 24 procent säger sig söka en relation ”för att andra har det”.

Ju äldre desto friare
Ytterligare ett bevis på att äldre singlar (över 65 år) tycks ha en lite mer liberal syn på dejtande än unga singlar är att hela 15 procent söker ett öppet förhållande. För unga singlar, dvs i åldern 18–25, är motsvarande siffra bara 1 procent. Vidare föredrar de flesta singlar (54%) över 65 år att vara särbos och endast var femte säger sig söka en sambo. Bland singlar mellan 18–25 år vill däremot cirka hälften ha en sambo, och endast 11 procent tycker att särbo är en bra idé.

– Att dejta som 60-åring är inte helt olikt att dejta som när man var 16. Vår undersökning visar dock att svenskar över 50 är betydligt tryggare i sig själva än yngre personer. Uttrycket ”vår bästa tid är nu” har väl aldrig passat bättre för Sveriges 50-plussare, säger Linnéa Rinäs, Nordic Marketing Manager på Match.com.

Dags att nätdejta
Undersökningen visar att hälften av alla svenskar 50–79 år är singlar. 21 procent av dessa är sugna på att träffa någon, men 80 procent av dem har aldrig provat att nätdejta. Vanligaste orsakerna till att de inte nätdejtat är:

  • Att de inte vill lämna ut uppgifter om sig själva på nätet på nätet, (24%)
  • Att de finner det svårt att skriva om sig själva (21%)
  • Inte tror att det är seriöst nog (16%)
  • Var femte 50-plussare tror inte heller att det kommer att passa deras målgrupp

Om nya dejtingsidan Ourtime
Ourtime är en ny dejtingsida för 50-plussare. Bakom satsningen ligger Match.com och stort fokus kommer att ligga på trygghet, seriositet och ett stort utbud av aktiviteter.

 

*Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo i december 2017 på uppdrag av Match.com/Ourtime Sverige. I undersökningen ingår 996 personer i åldersgrupperna 18–25 år, 50–64 år samt 65–79 år.

 

För mer information besök: https://se.ourtime.com/

eller kontakta gärna;
Oskar Lind, Cohn & Wolfe
oskar.lind@cohnwolfe.com
+46 707 20 20 88

Om Match.com
Dejtingtjänsten Match grundades 1995 och har funnits i norden sedan 2002. Vi finns i 25 länder och erbjuder våra medlemmar det bästa sättet att träffa en potentiell dejt. Cirka 118 000 Svenskar över 18 år är idag i ett förhållande med någon de angett att de mött genom oss, nästan 60 000 av dessa är gifta – Ingen annan dejtingsajt eller app i Sverige har lett till lika många giftermål*. Match har även utnämnts till Sveriges starkaste varumärke inom nätdejting 2015 och 2016, baserat på kundnöjdhet och varumärkeskännedom. För mer info besök www.match.se.

*Data baserad på extrapolering av en Ipsos ASI-undersökning genomförd 15-23 jan 2015, bland ett representativt urval av 2000 personer 18 till 65 i Sverige, detta har kombinerats med den totala populationen ur åldersgruppen (Eurostat 2013)

Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.