Match

Politik och värderingar hindrar inte kärleken

5. juli 2016

Nu är Almedalsveckan i gång, en vecka då landets makthavare samlas för paneler, rosémingel och en och annan romans. Match har inför veckan tagit tempen på Sveriges singlar för att reda ut hur politiska värderingar och politisk tillhörighet påverkar valet av dejtingpartner. Svaret är tydligt – skilda politiska åsikter och partitillhörighet får stå åt sidan när svenska singlar väljer dejtingpartner. Endast sex procent lägger stor vikt på politik när de dejtar. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Match.

Kärlek över blockgränserna är inget nytt fenomen. Exempel på politikerpar där partitillhörighet inte har stått i vägen för kärleken är Regina Kevius (M) och Martin Hansson (Mp), Caroline Andersson (S) och Gustaf Hoffstedt (M) och Amelie von Zweigbergk (Fp) och Irene Wennemo (S).

Enligt Match undersökning tycker även Sveriges singlar att det är okej att kära ner sig i någon med en annan partifärg. På frågan ”tycker du att det är viktigt att din dejt röstar på samma parti som dig?” svarar så många som 41 % nej eller spelar ingen roll. 39 % säger att det går bra så länge de har samma grundvärderingar, endast 6 % tycker att det är viktigt. 9 % tycker att det går bra så länge det är inom samma block. Ser man till hur män och kvinnor svarat tycker kvinnorna att det är viktigare att de har samma grundvärderingar än männen, 44 % jämfört med 35 %.

Familjens politik och vänner är inget hinder
Hur är det då med kompisgänget och familjen, finns det plats för olika politiska åsikter eller inte? Här tycker Sveriges singlar att det har ännu mindre betydelse om dejtens politiska tillhörighet är samma som ens familj. Endast två procent tycker att det är viktigt, två av tre tycker inte att det spelar någon roll och en av fem anser att dejtens grundvärderingar bör gå i linje med ens familj. Minst viktigt är det att dejten röstar på samma parti som ens vänner. Här svarar så många som 71 % att det inte har någon betydelse.

– Undersökningen bekräftar att kärleken är gränslös och går före politiska åsikter. En slutsats man kan dra är att uttrycket ”lika barn leka bäst” inte alltid stämmer och att olikheter istället kan ge en lite extra krydda till ett förhållande, säger Robin Goncalves, pressansvarig på Match.

Undvik politiken på första dejten, särskilt i norr
Trots att politik verkar spela en mindre roll i valet av dejtingpartner så anser singlarna att politik är ett av de samtalsämnen man bör hålla sig borta från på första dejten. Faktum är att svenskar mycket hellre pratar om sitt jobb på första dejten än om politik, om du arbetar med politik kan det vara hög tid att hitta en pratvänlig hobby. På förstaplats över ämnen att undvika hamnar gamla ex (72 %), medan politik hamnar på en andraplats (39 %), jobb hamnar på sista plats med (4 %). Stockholmsinglarna är minst främmande för att diskutera politiska frågor på sin dejt, medan singlar i norra Sverige i högre grad vill undvika att prata politik (36 % jämfört med 45 %).

Expertens tips
Trots att politik kan vara en oväntad krydda i kärlekslivet så kan det ändå orsaka många hätska och intensiva diskussioner – så hur ska man då tänka för att undvika att skrämma bort en dejt med sina politiska åsikter? Match har bett psykoterapeuten och relationsexperten Karin Enqvist ge sina bästa tips på hur man bör hantera politiska meningsskiljaktigheter när man dejtar.

  • När man dejtar är det viktigt att vara öppen för att utforska varandra utifrån både likheter och olikheter. Ibland kan det vara lättare att ha förståelse för en person som röstar annorlunda än en själv än för en person som röstar på samma parti.
  • Ett tips är att försöka se bortom våra egna förutfattade föreställningar om vad en partitillhörighet innebär och istället försöka se till den person man dejtar och dess historia. Hur har det politiska ställningstagandet växt fram? Har vi samma syn på den relation vi vill ha?
  • I mötet mellan två individer spelar samhället en viktig roll och intar ofta en position som tredje part. Meningsskiljaktigheter och funderingar på livet som det ser för stunden växer ofta fram i takt med att livsomständigheterna förändras, här spelar samhället och tidsandan också in. En av de största utmaningarna i en relation är att ha en ständigt pågående dialog och en vilja till att försöka förstå varandra för att på så sätt nå vidare tillsammans.


För mer information, kontakta gärna;

Robin Goncalves, Pressansvarig Match
robin.goncalves@eu.match.com
+44 20 3002 7167

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.