Match

Sex på första dejten? Så många dejter väntar svenska singlar

1. sep. 2023

Mer än hälften av de svenska singlarna tycker att det är okej att ha sex på första dejten. Det visar Matchs årliga undersökning Dejtingbarometern 2023*. Trots detta väntar de flesta till tredje dejten.

”Efter hur många dejter kan man ligga?” – är en fråga många funderar över men det finns inget rätt svar. Enligt undersökningen ”Dejtingbarometern 2023”* av Match och Kantar Public är det tvärtemot vad man kanske kan tro en majoritet (57 procent*) av svenska singlar som anser att det är okej att ha sex på första dejten.

De yngre svenskarna mellan 20–29 år är mest öppna av alla åldersgrupper, 69 procent anser att det är okej i jämförelse med svenskar mellan 50–60 år (42 procent*). Samtidigt svarar var fjärde (25 procent*) att det inte är okej. Faktum är att antalet singlar som tycker att det är okej att ligga på första dejten har minskat i år jämfört med 2022. I första årets Dejtingbarometer ansåg hela 67 procent att det var okej med sex på första dejten.**

– Att det skiftar mellan åldersgrupperna är en tydlig indikation på att det är en generationsfråga. Varje generation har sina invanda normer som de förhåller sig till. Vi behöver också se till skillnaden mellan att tycka att något är okej rent allmänt, eller när andra gör det, kontra att man själv känner sig okej med att göra det. Som singel ska du alltid göra det som känns rätt för dig, inte vad andra eller några normer anser vara rätt att göra i ett visst läge. Vissa vill bli intima direkt, andra vill lära känna personen djupare först. Båda valen är okej. Vi är olika, även när det kommer till sex, säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match.

Även om de flesta svenska singlar anser att det är okej att ha sex på första dejten, är det betydligt färre som faktiskt har det. Dejtingbarometern visar att var sjätte singel (15%*) i snitt väntar till tredje dejten innan de är intima med någon för första gången. Endast 6 procent* uppger att de brukar ha sex på första dejten.

Mer än två av tre singlar (65 procent*) tycker dessutom att det är avgörande att klicka på första dejten för att man ska ses igen och eventuellt ta nästa steg i relationen.

Dejter blir intimare snabbare

Enligt undersökningen har den första dejten förändrats under det senaste året, särskilt bland de yngre singlarna. Bland de mellan 20–29 år anser var sjätte singel (15 procent*) att dejter blir intima snabbare nu, medan endast en av tio (9 procent*) av de i åldersgruppen 30–49 år instämmer.

– Att det finns en uppfattning att vi blir intima snabbare idag kan bero på flera saker. Kanske har vi påverkats av att vi dejtat mindre de senaste åren till följd av social distansering och nu är mer närhetstörstande? Eller så kan vår digitala relation ha bäddat för att det känns mer naturligt när vi väl ses? Många som matchar med varandra online både chattar och ibland videosamtalar eller rings innan första dejten. Det bidrar så klart till att man lär känna varandra snabbare, säger Jacqueline Joo.

 

Den årliga Dejtingbarometern har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match under mars 2023. Undersökningen har tagit tempen på svenska singlar och syftar till att undersöka vanor och attityder kring relationer, kärlek, sex och dejting.

###

* Om undersökningen:Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match.com Nordic AB. Den bygger på 1001 intervjuer med singlar 20–60 år i den svenska allmänheten. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 14 – 22 mars 2023. Resultatet har vägts på kön, ålder och region.

** Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match.com Nordic AB. Den bygger på 1 000 intervjuer med svenska singlar, 20–50 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 17 – 23 augusti 2022.

 

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.