Match

Stockholmskvinnor – bäst på att bjuda ut män på dejt

7. mars 2013

Kvinnor i Stockholm är mest benägna i Sverige när det gäller att bjuda ut män på dejter, det visar LoveGeist en omfattande referensstudie över europeiska singlar och deras dejtingvanor genomförd av TNS på uppdrag av dejtingsajten Match.com. Nästan varannan Stockholmskvinna har någon gång bjudit ut en man. Mest tveksamma till att föreslå en dejt är kvinnor i Västsverige.

Bland svenska kvinnor tenderar Stockholmskvinnorna vara dem som i högst grad bjuder ut män på dejt, hela 46 procent uppger att de någon gång har gjort det. Minst aktiva när det kommer till att bjuda ut män är kvinnor bosatta i västra Sverige där endast 37 procent någon gång har bjudit ut en man på dejt. Den grupp kvinnor som däremot är allra mest aktiva är nätdejtarna, där hela 52 procent har tagit initiativet till en träff. Jämfört med övriga Europa är dock svenskorna försiktigare än andra kvinnliga singlar när det gäller att initiera en dejt, mest framåt är italienskorna – hela 78 procent av de italienska männen uppger att de någon gång blivit utbjuda av en kvinna. 

Män vill bli utbjuda på dejt
LoveGeist-undersökningen visar att 41 procent av svenska kvinnor någon gång har bjudit ut en man på dejt men att kvinnor överlag underskattar mäns önskan om att bli utbjudna. Ungefär var femte kvinna uppfattar att män inte skulle känna sig bekväma med att bli utbjudna medan i själva verket hela 95 procent av de svenska männen menar att de skulle uppskatta det. Totalt sett menar 62 procent av svenska folket att männen fortfarande är de som normalt bjuder ut kvinnor men samtidigt menar 38 procent att det är vanligare än någonsin att kvinnor bjuder ut män.

”När så många som 95 procent av de svenska männen menar att de skulle uppskatta att bli utbjudna av en kvinna finns det ingen anledning för så många kvinnor att vänta på en mans initiativ. Det är alltid större chans att hitta rätt om båda parter tar första steget, så våga föreslå en dejt – vem vet, drömdejten kanske bara väntar på att du ska fråga honom”, säger Mårten Forste på Match.com 

På dejten vill svenska kvinnor ”go Dutch”
När det gäller vem som ska stå för notan är svenska män och kvinnor relativt överens. På första dejten förväntar sig svenskar ofta att de ska ”go Dutch” det vill säga dela på notan. Hela 53 procent av kvinnorna och 30 procent av männen förväntar sig att de ska dela på notan. Däremot förväntar sig inga kvinnor att de ska stå för hela notan medan 45 procent av männen räknar med att själva betala för allt.

Uppskattar en gentleman
Ungefär var tredje svensk anser att kvinnor är mindre romantiska nuförtiden. Samtidigt är det är fortfarande viktigt för svenska kvinnor att män uppför sig som gentlemän. Hela 94 procent av de svenska kvinnorna uppskattar om en man beter sig som en gentleman när man är på en dejt. Här skiljer vi oss en del från våra norska grannar där bara 79 procent av kvinnorna tycker att det är viktigt med en gentleman. Den gentlemannamässiga gesten som svenska kvinnor uppskattar mest är att bli presenterad om dejten stöter på bekanta när man är ute, det tycker drygt varannan svensk kvinna. 48 procent uppskattar om en man erbjuder sig att följa henne hem och 44 procent värdesätter när dejten lyssnar på henne utan att avbryta. I södra Europa skiljer sig kvinnornas önskemål från svenskornas – i Italien är kvinnorna mer pragmatiska och förväntar sig att en man ska betala notan, franska kvinnor uppskattar om dejten lånar ut sin jacka om vädret är kallt och i Spanien ser kvinnorna helst att mannen ordnar en taxi, skjutsar eller följer henne till dörren i slutet av en dejt. 

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.