Match

Svenska singlars rädsla inför dejten – dejtingexperten delar sina bästa råd

16. dec. 2022

Det är finalvecka i höstens populära dejtingprogram där en tjej dejtat flera killar. Att vara med i ett dejtingprogram kräver mycket mod. En ny undersökning från Match visar att svenska singlar finner ett antal saker besvärliga med att dejta, exempelvis nervositet, att behöva gå utanför sin bekvämlighetszon och rädslan för att det ska bli stelt. Matchs dejtingexpert delar sina bästa tips för hur du stillar nerverna.

Under programmets gång har vi följt singlar som vågat gå utanför sin bekvämlighetszon och socialisera. Något som kanske inte alltid är så lätt. Enligt en ny undersökning från Match tycker två av fem (41 procent) svenska singlar att det jobbigaste med att dejta är att ta sig utanför sin bekvämlighetszon. Högst är siffran bland kvinnliga singlar i åldrarna 30–49, där över hälften (54 procent) tycker det är jobbigt.

– Det är inte konstigt att så många är nervösa. Att träffa en främling för att ta reda på om hen skulle kunna vara en framtida livspartner är en socialt pressad situation. Det är nästan konstigt att inte bli nervös av ett sådant möte. Så det första är att jobba med sin acceptans kring att det känns nervöst och förstå att det är en naturlig emotionell reaktion, istället för att göra en så stor sak av det. Det positiva är att det går att jobba med nervositeten om du upplever att den är ett så pass stort problem att den bidrar till att du inte vill dejta eller att den påverkar dina dejter negativt, säger Jacqueline Joo, dejtingexpert på Match.

Att gå utanför sin bekvämlighetszon är inte det enda som är jobbigt, svenska singlar uppger också att det finns en rädsla för att det ska bli stelt (45 procent), en oro för att man inte ska klicka eller ha något gemensamt (36 procent) och att man ska bli nervös (32 procent). En del singlar tycker även att det är jobbigt att träffa nya människor (16 procent).

Dejtingexperten tipsar – så dejtar du mer lättsamt

Boka in en avslappnad dejt

Är du rädd för att det ska bli stelt eller att ni inte ska ha något gemensamt: boka inte in en middags- eller drinkdejt där ni tvingas sitta mittemot varandra och titta varandra i ögonen. Detta triggar i gång ditt stressystem. Föreslå istället en promenad eller en aktivitet. Det blir lättare att hitta samtalsämnen om ni promenerar eller spelar biljard och kan prata och skoja om det ni ser eller gör.

Tidsstyr dejten

Det är vanligt att bli extra nervös om du inte vet hur länge dejten kommer pågå. Om det blir stelt och ni inte klickar kan man oroa sig för hur man ska ta sig därifrån. Detta kan undvikas genom att tidsstyra dejten så att den har en tydlig start och slut tid. Bjud in till dejten genom att säga: ”Vill du spela biljard med mig på lördag? Jag ska på middag till en vän på kvällen men ses gärna innan runt 18, kan du då?”. När ni väl ses kan du säga att du måste gå senast 20.00.

Förbered några ämnen

Du ska inte skriva något manus, men att ha några ämnen eller frågor som du vill ställa till din dejt är inte en dum idé om det skulle bli tyst. Det är också bra att välja några ämnen som du känner dig trygg i. Ha dessa uppskrivna i mobilen, så att du kan tjuvkika på din lista när du går på toaletten. Oftast behöver man inte använda listan när den väl är skriven, men den sänker nervositeten eftersom du kan luta dig mot de ämnen du på förhand tänkt ut.

Boosta eller lugna dig själv innan dejten

Boosta dig själv innan dejten genom att jobba med din acceptans. Tänk att det är naturligt och faktiskt positivt att bli nervös inför en dejt, och du är definitivt inte är ensam om att känna så. För dig som lider av stor nervositet finns det också en poäng i att träna hårt fysiskt en timme innan dejten för att lugna både hjärnan och kroppen och frigöra endorfiner.

Din dejt är antagligen lika nervös

Eftersom sannolikheten är hög att din dejt är lika nervös som du kan du använda det som en ice breaker. När ni hälsat kan du i lättsam glad ton säga ”vad kul att se dig, det är alltid lite nervöst att träffas live tycker jag, eller vad tycker du?”. Detta tar udden av den värsta nervositeten och avdramatiserar situationen. Det brukar göra att dejten känns mer avslappnad även om många inte tror det. Testa så får du se!

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.