Match

Svenskarna sämst i Europa på att dejta

10. okt. 2017

Med mörker och kyla merparten av året är det inte konstigt att vi svenskar har rykte om oss att vara tillbakadragna och reserverade. Och ”myten” om blyga svenskar verka faktiskt stämma – enligt en ny undersökning från Match är vi nämligen sämst i hela Europa på att dejta. Dessutom känner sig varannan svensk osexig. Kan det vara så att föreställningen om hett passionerade sydeuropéer och kalla, inåtvända svenskar stämmer?

I en ny omfattande undersökning från dejtingexperterna på Match kartläggs européernas dejtingvanor och siffrorna talar sitt tydliga språk – svenskarna är absolut sämst i hela Europa på att dejta. Bland de svenska respondenterna uppger var tredje person att de aldrig någonsin varit på en dejt. I bjärt kontrast står vinnarlandet Spanien, där hela nio av tio personer har varit på dejt.

– Nog för att det svenska klimatet inte alltid är helt samarbetsvilligt, men det är ingen ursäkt för att vi svenskar är så dåliga på att dejta! Det kan verka läskigt till en början, men att gå på en dejt är både roligt, spännande och en stor självförtroendeboost. Jag är säker på att vi svenskar skulle må bra av att lära oss lite från våra sydeuropeiska grannar i det avseendet, säger Linnéa Rinäs, marknadschef på Match.

I undersökningen tar man också tempen på hur sexiga medlemmarna känner sig – i Sverige uppger nästan hälften av medlemmarna att de känner sig osexiga. I Spanien däremot är motsvarande siffra halverad, endast en fjärdedel av spanjorerna känner sig inte sexiga.

– Vi ser ett tydligt samband mellan dejtingfrekvens, självuppfattning och hur sexig en person känner sig. Om fler svenskar vågar ge sig ut på dejtingscenen är det därför troligt att de både ökar chansen att träffa en ny partner och förhoppningsvis får bättre självförtroende på köpet. Så, dejta mer, säger Linnéa Rinäs

Är du singel och känner igen dig i svenskarnas problematik? Här har Match.com listat 5 tips för att göra dejtandet roligare:

  1. Dejta mer!

Det heter att övning ger färdighet, och så även i dejtingvärlden. En dejt behöver inte vara rosor och tända ljus. ”Dinner and a drink” kan lika gärna vara en kort promenad eller en snabb kaffe. Avdramatisera dejten för att våga testa och hitta ett format som passar dig!

  1. Välj en plats där du känner dig hemma

Om du känner dig avslappnad kommer det smitta av sig på din dejt, och vice versa. Välj den sunkiga baren där du vågar vara dig själv över den snofsiga cocktailbaren där du knappt kan uttala namnen på drinkarna.

  1. Kom ihåg att din dejt också är nervös

Du kanske aldrig har träffat din dejt förut, men i så fall har din dejt aldrig träffat dig heller. Kom ihåg att ni båda är nervösa, men framförallt att ni båda är nyfikna på varandra. Ni är där för att lära känna varandra, inte för att döma varandra.

  1. Våga lita på personkemi – it takes two to tango.

Träffar du en person för första gången och du fattar tycke för hen, känner antagligen din dejt detsamma. Samma sak gäller om du inte alls känner att det klickar. Att ha det trevlig på en dejt är ömsesidigt och om du känner att ni har roligt, känner antagligen din dejt det också.

  1. Dress for success

Gör dig fin. Men gör dig inte fin för någon annan, gör det för dig själv och din egen skull. När du känner dig fin kommer du att känna dig säkrare på dig själv och då spelar det ärligt talat ingen roll vad din dejt tycker. Vems omdöme bryr du dig mest om – en persons som du aldrig träffat eller ditt eget? Just det.

 

Fakta om LoveGeist
LoveGeist – är den årliga europeiska referensstudien om singlar och dejting. Undersökningen genomfördes av TNS på uppdrag av Match.com från den 26 oktober till 17 november 2016. 9610 singlar mellan 18 och 65 år i sju europeiska länder tillfrågades (Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien och Spanien). 1 000 svenskar har blivit intervjuade. Singlar definierades som personer som inte är i en engagerad relation, oberoende av civilstatus. Vid analysen har data noga mätts för att reflektera kompositionen av antalet singlar per land utifrån ålder och kön. Vid beräkning av statistik på en europeisk nivå har ländernas storlek och invånarantal tagits i åtanke.

För mer information, kontakta gärna;

Oskar Lind, Cohn & Wolfe
oskar.lind@cohnwolfe.com
+46 707 20 20 88

Linnéa Rinäs, Nordic Marketing Manager
linnea.rinas@eu.match.com
+44 7917 348 083

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.