Match

Sveriges dejtingvänligaste platser

18. apr. 2014

Sveriges singlar har sagt sitt. På första dejten vill de allra helst fika på café eller äta gott på restaurang. Det visar en undersökning genomförd av Match.com bland drygt 4 500 singlar i hela landet. Men det gäller att se upp, bordskicket kan ha avgörande betydelse för dejten – särskilt enligt kvinnorna. Singlarna fick också ange bästa dejting-café, restaurang och promenadstråk i sin stad, vilka presenteras per län.

Efter några mörka vintermånader har vårkänslorna hos de svenska singlarna börjat spira. I en undersökning om dejting genomförd av Match.com bland 4 559 singlar, framkommer det att den ljusa tiden på året också är den mest populära dejtingperioden. En majoritet av de tillfrågade föredrar att dejta under våren och sommaren (63 procent).

Att den svenska fikakulturen är stark är känt sedan länge och det framkommer även i singlarnas svar. I undersökningen framgår det att två av fem (37 procent) svenska singlar framförallt föredrar att spendera första dejten på ett café. 27 procent äter hellre på restaurang eller går på bar och en femtedel (19 procent) tar gärna en promenad. Allra minst vill singlarna ha filmkväll hemma eller gå på bio med sin flirt (2 procent).

– En fika är en perfekt aktivitet på dejten och nu när vi går mot ljusare tider kan också en promenad vara härlig och avslappnade. Men att veta vilket ställe man ska dejta på kan vara svårt, därför har vi med hjälp av Sveriges singlar listat de dejtingvänligaste platserna runt om i landet, säger Anna Bofeldt, marknadschef på Match.com.

Dejtingvänliga platserI samma undersökning fick singlarna även fritt ange vilka caféer, restauranger och barer samt promenadstråk i sin stad de föredrar att dejta på, resultatet sammanställdes per län. Bland Västernorrlands singlar är italienska Invito i Sundsvall populäraste restaurangen för dejten medan restaurang Oliven i Borås rekommenderas av singlarna i Västra Götaland. I Stockholms län röstades klassiska Vetekatten fram till det dejtingvänligaste caféet.

– Det känns jättekul att bli framröstad! Jag har sett flera förväntansfulla och spända par som har varit här på dejt. Vi har en originell inredning och mysig atmosfär som skapar en skön stämning där man kan känna sig bekväm, säger Jannicka från Vetekatten i Stockholm.

I undersökningen framgår det även att de svenska singlarna gärna tar en promenad tillsammans på den första dejten och att promenera längst vatten är extra populärt. I Stockholms län är vackra Djurgården den klart populäraste promenaden för en dejt, i Uppsala län lyfter singlarna fram promenadstråket längst Fyrisån och i Malmö toppar en promenad längst Ribbersborg listan.

Män: Se upp med bordskicket
Trots att café- och restaurangbesök toppar svenska singlars lista över bästa aktiviteter på en dejt kan just matval och bordsskick vara avgörande för framtiden. I den årliga undersökningen LoveGeist, som genomförts av TNS, bland drygt 11 000 europeiska singlar framgår det att knappt en tredjedel (28 procent) av de svenska singlarna i undersökningen uppger att bordskick och val av mat absolut påverkar åsikterna om dejten. 12 procent säger i samma undersökning att de absolut skulle tacka nej till en andra dejt på grund av dåligt bordsskick. Särskilt kvinnorna anser att det är viktigt, 17 procent säger att de absolut skulle tacka nej till en andra dejt på grund av dåligt bordsskick.

Singlarna i undersökning fick även svara på vad de irriterar sig mest på under en middagsdejt. 38 procent tycker att högljutt smaskande är bland det mest besvärande. Merparten stör sig även på att den andra personen beställer åt en, 57 procent (63 procent av kvinnorna och 49 procent av männen) vill inte att dejten ska bestämma kvällens meny utan vill göra sin beställning själv.

1A. Vilket café/restaurang/promenadstråk tycker du är den bästa för en dejt i din stad?
Län Café Stad Plac. Restaurang Stad Plac. Promenadstråk Stad Plac.
Dalarnas län Almas Café Borlänge 1 Broken Dreams Borlänge 1 Tisken Falun 1
Jönköpings län Johans Café Jönköping 1 Chili Thai Jönköping 1 Vätterstranden Jönköping 1
Skånes län Espresso House Malmö 1 Elysée Malmö 1 Ribbersborg Malmö 1
Stockholms län Vetekatten Stockholm 1 Vapiano Stockholm 1 Djurgården Stockholm 1
Södermanlands län Konditori Sultan Katrineholm 1 Nils Grill & Bar, Rhodos Strängnäs, Katrineholm 1 Längs med ån Nyköping 1
Uppsala län Café Linné Uppsala 1 Tzatsiki Uppsala 1 Fyrisån Uppsala 1
Västernorrlands län Café Charm Sundsvall 1 Invito Sundsvall 1 Sidsjön Sundsvall 1
Västra Götalands län Condeco Göteborg 1 Oliven Borås 1 Slottsskogen Göteborg 1
Östergötlands län Linds Café Linköping 1 Tapas, Papa Grappa, Olympia Linköping, Norrköping 1 Stångån Linköping 1
1B. Under vilken årstid föredrar du att gå på dejt?
Svarsalternativ Antal svar i procent
Sommaren 32,4%
Våren 30,2%
Hösten 21,9%
Vintern 15,6%
1C. Vad gör du helst på en första dejt?
Svarsalternativ Antal svar i procent
Går på café 36,7%
Går på en bar/restaurang 26,8%
Tar en promenad 19,1%
Gör någon form av sportaktivitet (bowling, biljard, åker skridskor, en joggingtur etc.) 5,9 %
Annat 3,0 %
Bjuder hem på middag 2,8 %
Har picknick 2,2 %
Går på utställning 1,5 %
Går på bio 1,2 %
Bjuder hem för att se på film 0,7 %

Fakta om undersökningen
Undersökningen genomfördes via Survey Monkey bland Match.coms svenska medlemmar i november 2013. 4 559 singlar svarade på undersökningen, med ett representativt urval av män och kvinnor. Singlarnas svar är sammanställda per län.

2A. Mest störande val och vanor under en middag (flervalsfråga)
Totalt Män Kvinnor
Han/hon beställer åt dig utan att fråga 56,5 % 49,1 % 63,3 %
Han/hon dricker mycket 40,0 % 32,4 % 47,0 %
Han/hon är gör ljud när han/hon äter 37,6 % 34,8 % 40,0 %
Han/hon fokuserar på maten, istället för konversationen (dig) 28,7 % 26,9 % 30,4 %
Han/hon äter med sina fingrar 27,7 % 28,1 % 27,3 %
Han/hon är petig med maten 19,1 % 26,3 % 12,5 %
Han/hon börjar äta före du får din mat 17,9 % 13,2 % 22,1 %
Han hon spiller mat, på sig själv, på bordet….. 15,1 % 18,0 % 12,4 %
Han/hon äter av din mat 9,4 % 6,8 % 11,8 %
Han/hon har beslutsångest vid beställningen och tvekar inför att prova något nytt 7,5 % 10,8 % 4,4 %
Han/hon äter väldigt snabbt 6,8 % 6,8 % 6,8 %
Han/hon använder en tandpetare 3,9 % 3,8 % 4,0 %
Han/hon torkar rent tallriken 2,2 % 2,5 % 1,9 %
2B. Påverkar matval och bordskick din åsikt om en dejt?
Totalt Män Kvinnor
Absolut 28,4 % 20,7 % 36,7 %
Antagligen 55,4 % 56,3 % 54,5 %
Inte alls 16,2 % 23,0 % 8,8 %
2C. Skulle tacka nej till en andra dejt på grund av dåligt bordskick
Totalt Män Kvinnor
Ja, absolut 11,9 % 7,0 % 17,2 %
Ja, möjligtvis 52,3 % 47,4 % 57,7 %
Nej, jag bryr mig inte om den typen av detaljer 35,8 % 45,7 % 25,1 %

Fakta om LoveGeist
LoveGeist – är den årliga europeiska referensstudien om singlar och dejting. Undersökningen genomfördes av TNS på uppdrag av Match.com från den 7 till 30 oktober 2013. 11 368 singlar mellan 18 och 65 år i åtta europeiska länder tillfrågades (Sverige, Norge, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien och Spanien). 1 000 svenskar har blivit intervjuade. Singlar definierades som personer som inte är i en engagerad relation, oberoende av civilstatus. Vid analysen har datan noga mätts för att reflektera kompositionen av antalet singlar per land utifrån ålder och kön. Vid beräkning av statistik på en europeisk nivå har ländernas storlek och invånarantal tagits i åtanke.

 

Om Match Sedan lansering 1995, är Match en av Sveriges ledande dejtingtjänster och erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster.
Genom Matchs app, live- och ljudfunktioner samt singelevent, har singlar möjlighet att träffa likasinnade för att inleda en äkta kärlekshistoria. Genom en kombination av teknisk innovation, effektivitet och stöd (genom LiveCoaching-möten) och kundtjänst, erbjuder Match alltid nya tjänster för att skapa kärleksrelationer.
Match drivs av Meetic och dess systerbolag i Europa, som är en del av Match Group. Match Group är en ledande leverantör av digital teknologi utformad för att hjälpa människor att skapa meningsfulla relationer. För mer information, besök se.match.com
Let’s share the love together For questions and interview requests, leave us your contact details and we’ll be in touch.

    *Mandatory fields
    Meetic will process your data for the purpose of handling your request. Your data will be deleted after 12 months. For more information on how Meetic processes your data and your rights, please see our Privacy Policy.